• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου από Δευτέρα, αν υπάρξει εισήγηση των ειδικών

    • NewsRoom
    Ρελάνς της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική - Επέκταση της έρευνας από το 2015


    Θα περιγράψω με την γλώσσα της αλήθειας την κατάσταση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

    Ξεκίνησε λέγοντας ότι διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί να διαφωνούμε με τα δεδομένα και σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και μόνο δύο χώρες είναι κίτρινες, η Ελλάδα και η Φινλανδία.

    Μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και διασωληνωμένων στις αρχές Νοεμβρίου, είπε, έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση αρκετά γρήγορη. Σήμερα είναι 1.690 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 και 328 οι διασωληνωμένοι.

    Όσο για τον αριθμό των θανάτων ανέφερε ότι η αναλογία είναι 518 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, λέγοντας ότι και σε αυτό το μακάβριο επίπεδο η χώρα τα έχει πάει καλά.

    «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών»

    Για την επιτυχή διαχείριση του β’ κύματος, οι γιατροί μας υπερέβαλαν εαυτούς. Αλλά και η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις γιορτές, αυτό θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς, φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας, τηρώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών και με επιφυλάξεις.

    Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέλαβε ότι η ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σημείωσε ότι κάθε χειμώνα είχαμε αναμονές στις εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες.

    Σήμερα, υπογράμμισε, έχουμε 1.295 ΜΕΘ και άλλες 150 αναμένεται να προστεθούν μέσα στο επόμενο διάστημα από δωρεές του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ του ΕΣΥ και έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά σε μια κανονικότητα στην οικονομική ζωή της χώρας, κι αυτό επειδή έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η οικονομία πιέζεται, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να στηρίζει ακόμη και τώρα εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι «σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο της απασχόλησης».

    Για το εμβόλιο

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι το 2021 ανέτειλε η ελπίδα με το εμβόλιο που θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού, φέρνοντας την ελευθερία, για να κερδίσουμε και πάλι τις ζωές μας.

    «Αυτό είναι στο χέρι μας. Μέσω της αναλογικής προαγοράς από την ΕΕ, η Ελλάδα έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς» είπε.

    «Αν εμβολιάσουμε 8 εκατ. συμπολίτες, θα περισσέψουν πάνω από 7 εκατ. εμβόλια» συνέχισε. «Θα θέλατε να είχαμε αγοράσει περισσότερα ή λιγότερα εμβόλια; Θα έπρεπε να είχαμε κλείσει συμφωνίες διμερώς, κάτι που απαγορεύει η ΕΕ;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

    Κάναμε ό,τι και οι άλλες χώρες, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι αν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ΕΕ, ας αναλογιστεί κανείς τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν έκανε αυτή την επιλογή. «Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε χειρότερη ή καλύτερη μοίρα, αν κάθε χώρα έκανε χωριστά διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες;» διερωτήθηκε.

    Όλες οι χώρες παίρνουν αναλογικά τον ίδιο αριθμό εμβολίων και με την ίδια σειρά, συμπλήρωσε και τόνισε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού γίνεται χωρίς καμία ταλαιπωρία για τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

    Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

    «Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

    «Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

    Όσο για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε ότι πρέπει να πάρει κοινοτικό χαρακτήρα και να γίνει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων για να αρθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

    Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για επόμενη τουριστική περίοδο, στην οποία η χώρα θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή.

    «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer…»

    Αναφορικά με το αίτημα Τσίπρα να αγοράσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

    Αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι αυτά είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά.

    «Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών».

    «Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος».

    «Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και φέραμε αποτελέσματα. Είναι άδικο να παρουσιάζετε από την αντιπολίτευση μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε αναφερόμενος στις κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα μέσα στο 2020.

    Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε, καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

    Σταδιακή επανεκκίνηση με αύξηση προστίμου

    «Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» είπε και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ’ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

    Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, από Δευτέρα.

    » Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ, ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

    Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγελλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία ανακοινώνοντας δύο νέα μέτρα:

    1. η κάλυψη του ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο
    2. επεκτείνονται και καταβάλλονται για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει

    Διαβάστε ακόμη:

    Σήμερα οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Τι δείχνουν τα στοιχεία βάσει των οποίων θα ληφθούν οι αποφάσεις

    Γεωργιάδης: Προς άνοιγμα και τα κομμωτήρια- Χρονικός περιορισμός στο click in shop



    ΣΧΟΛΙΑ