• Πολιτική

    Βορίδης: Χαμένη ευκαιρία για την αντιπολίτευση η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις

    • NewsRoom
    Μάκης Βορίδης

    Μάκης Βορίδης


    Απάντηση στον Σωκράτη Φάμελλο έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής, υπενθυμίζοντας πως οι πολίτες δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη ΝΔ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αναφορά του κ. Φάμελλου για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των τραπεζιτών, υπενθυμίζοντας το περιεχόμενου του άρθρο 65 του νόμου 44/73 του 2017, της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει προστασίας σε όσους ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις ή διαγραφής δανείων ή οφειλών, αλλά και τον νόμο του 2016 για το ακαταδίωκτο των μελών του ΔΣ του Υπερταμείου.

    Αναφορικά με το ζήτημα των ανεξαρτήτων αρχών, υπενθύμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές για τους «αρμούς της εξουσίας», ενώ υπενθύμισε πως καμία αρχή και καμία εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, αλλά υπάρχει έλεγχος που ασκείται από το κοινοβούλιο.

    Απάντησε επίσης στους προβληματισμούς της ΝΙΚΗΣ για το «ουδετερόθρησκο» του Συντάγματος και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπενθυμίζοντας πως το άρθρο 3 είχε προταθεί για αναθεώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά να προστεθεί η ουδετερότητα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να είναι αυτοί που το σταμάτησαν.

    Σχετικά με την «αγωνία» της Πλεύσης Ελευθερίας περί πιθανής συντόμευσης της κοινοβουλευτικής συνόδου, υπενθύμισε πως έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις στο Σύνταγμα για τις υπουργικές ευθύνες, και δεν τίθεται πλέον θέμα παραγραφής.

    Μιλώντας για τους Σπαρτιάτες και τις αναφορές τους περί  «Συνταγματικό Πατριωτισμό», υπενθύμισε πως αυτό αναπτύχθηκε στη Γερμανία ως απάντηση στη θεωρία του πατριωτισμού που διακινούσαν οι Ναζί. «Ωραία το είπατε, ο Κασιδιάρης το ξέρει;», αναρωτήθηκε. «Έχετε πάρει σχετική άδεια;»

    Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία για την αντιπολίτευση τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, καθώς έχουν προηγηθεί οι εκλογές, στις οποίες κρίθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα προγράμματα των κομμάτων. «Δεν έχει νόημα να λέτε τα ίδια. Όσο λέτε τα ίδια και τα ίδια, τότε θυμίζετε σε όλους τον λόγο για τον οποίο συντριβήκατε. Άκουσα μόνο κριτική για όσα έχουμε κάνει στην τετραετία. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του παρέμβαση σας έδωσε μια ευκαιρία, καθώς παρουσίασε όχι απλώς τις προγραμματικές δηλώσεις της τετραετίας, αλλά ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται…. Σας έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετείται πάνω στο όραμα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

    Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε με τη συντριβή του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και τώρα ανοίγει ένας νέος. Η ΝΔ είναι ηγέτιδα δύναμη, λόγω στη σύζευξη των εννοιών Έθνος και Ελευθερία, υποστήριξε.

    Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι μόνοι που δεν κατάλαβαν τι έγινε ήταν η αντιπολίτευση που πέρασε όλο το προηγούμενο διάστημα μιλώντας για πόσο μαύρα και σκοτεινά ήταν τα πάντα, κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση στον λαό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα πρόγραμμα πολύ πιο γενναιόδωρο από αυτό της ΝΔ στις εκλογές, αλλά ο λαός προτίμησε το κοστολογημένο και μετρημένο πρόγραμμα της ΝΔ, γιατί τελείωσε η εποχή του λαϊκισμού και των ανέξοδων ψεμάτων. Ακόμα δεν έχετε μάθει το μάθημά σας, ανέφερε, μιλώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα και όχι η προγονοπληξία.  Όσοι αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο θα πρέπει να στέκονται εδώ αντάξιοι τους, ανέφερε. Κατήγγειλε δε την αντιπολίτευση πως δεν παρουσίασε κανένα εναλλακτικό σχέδιο.

    Διαβάστε επίσης

    Φάμελλος: Η ακρίβεια ήταν επιλογή της κυβέρνησης

    Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, έχουμε άλλο όραμα και σχέδιο

    Σταϊκούρας: Στόχοι και προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών



    ΣΧΟΛΙΑ