• Πολιτική

    Βόμβα Θεοδωρικάκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε 502 έργα στους δήμους με χρηματοδότηση… αέρα

    • NewsRoom


    Σε μια βαριά καταγγελία κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποσχέθηκε σε δήμους την δημοπράτηση πάνω από 500 έργων μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει τους κατάλληλους πόρους.

    «Σήμερα από αυτό το βήμα, έχω την υποχρέωση να σας πω όλη την αλήθεια για θέματα που σας απασχολούν, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια. Και αυτό το κάνω γιατί από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έδωσε τη βαριά ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Έχω πει ότι μαζί σας θέλω να έχω σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό του τι έχει συμβεί έως σήμερα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, η αρχική σύμβαση το 2013 για το πρόγραμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανερχόταν σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιούνιο του 2017 μάλιστα τα χρήματα περιορίστηκαν σε 134 εκατομμύρια ευρώ, με την δέσμευση  πως η υλοποίηση όλων των έργων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

    Τον Δεκέμβριο του 2017, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης νομοθετεί τον «Φιλόδημο». Αιφνιδίως, στη σχετική υπουργική απόφαση του Απριλίου του 2018 «βρέθηκαν» 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα από τα μόλις 134 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Ήδη, στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 21 έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει δημοπρατήσεις για 170 έργα ύψους 450 εκατομμυρίων. Στην πράξη, με τα έργα αυτά υπάρχει υπέρβαση κατά 346 εκατομμύρια ευρώ από τα προβλεπόμενα 134 εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, παρέλαβε από τον προκάτοχο του Αλέξη Χαρίτση, εντάξεις στο πρόγραμμα Φιλόδημος για 502 έργα συνολικού ύψους 1,235 δισ. ευρώ, τα οποία ωστόσο βρίσκονται «στον αέρα» καθώς δεν καλύπτονται από κάποιο συγκεκριμένο προϋπολογισθέν κονδύλι.

    Είναι ενδεικτικό είναι πως βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων για έργα από δήμους δεν υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια το χρόνο.

    «Όλα αυτά που σας είπα θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια την λειτουργία των δήμων, τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΚΕΔΕ.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, το υπουργείο θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης των περισσοτέρων  από αυτά είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο νέο πρόγραμμα έργων 2020-2023.

    Συμπλήρωσε ότι έχει προχωρήσει «σε πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και η συζήτηση που έχω κάνει, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω κατ’ αρχάς την έγκριση ότι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα».

    Η απάντηση των Σκουρλέτη και Χαρίτση

    Απάντηση στα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσαν να δώσουν οι προκάτοχοί του Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. Στην απάντησή τους αναφέρουν:

    «Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κ. Μητσοτάκη. Αυτήν τη φορά την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος “Φιλόδημος”, σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!

    Η αλήθεια είναι απλή, ανέφεραν: Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ.

    Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ. Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές.

    Παρεμπιπτόντως πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του “Φιλόδημος”. Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα. Επιπλέον η δυνατότητα μεταφοράς έργων του “ΦιλόΔημος” ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών.

    Αντί λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται».

    Θεοδωρικάκος: Σκουρλέτης και Χαρίτσης ομολόγησαν την ενοχή τους

    Στην ανακοίνωση των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος:

    «Η ανακοίνωση των κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση είναι η ομολογία ενοχής τους, αφού στην πραγματικότητα παραδέχονται ότι η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ είναι πολύ μικρότερη από τη χρηματοδότηση των έργων».



    ΣΧΟΛΙΑ