• Πολιτική

    Βενιζέλος: Αν ήθελα να γίνω πρωθυπουργός θα το διεκδικούσα ευθέως, όχι μέσω αντιπροσώπου

    • NewsRoom
    Ευάγγελος Βενιζέλος

    Ευάγγελος Βενιζέλος


    Για τις εκλογές αλλά και για ζητήματα επικαιρότητας μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το βράδυ τη Δευτέρας στην εκπομπή του MEGA «Μεγάλη Εικόνα» και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

    Αρχικά απάντησε για το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή».

    Για την τραγωδία στα Τέμπη, σημείωσε πως δημιούργησε μια ρήξη με τις νεότερες γενιές και το δυστύχημα συμβολίζει με ακραίο τρόπο την ρήξη αυτή.

    «Πρέπει να ακούσουμε τους νέους», δήλωσε τονίζοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση η ψήφος των 17ρηδών οι οποίοι φαίνονται θυμωμένοι και ενδεχομένως να ψηφίσουν με έναν «τιμωρητικό» τρόπο.

    Εκτίμησε πάντως, ότι ακριβώς αυτή η ρήξη αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η ψήφος έχει σημασία και η συμμετοχή στις εκλογές.

    «Εκτιμώ ότι θα έχουμε ενεργητική συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Ο κ. Παπανδρέου αδικείται ιστορικά»

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να θυσιαστεί για να λύσει προβλήματα που συνέβαλε να δημιουργηθούν», ενώ άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ωστόσο, στη συνέχεια σχολίασε με νόημα ότι «ο κ. Παπανδρέου αδικείται ιστορικά».

    Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «τα τελευταία 4 χρόνια, παρά τις κρίσεις, σπαταλήθηκαν λεφτά».

    Για την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές σε περίπτωση που δεν σημειώσει αυτοδυναμία, τόνισε: «Η μη χρήση διερευνητικής εντολής αποτελεί καταστρατήγηση του συντάγματος», ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «τα τελευταία 4 χρόνια χάθηκε η δημοσιονομική επίγνωση».

    «Η πρόταση Ανδρουλάκη είναι λογική στο θεμέλιό της»

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη επιβεβαιώνοντας ότι η μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος «συζητά μαζί μου και του λέω την άποψη μου».

    Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε στον κ. Ανδρουλάκη να πετύχει τους στόχους του.

    Σχολιάζοντας την επίθεση της ΝΔ στην πρόταση Ανδρουλάκη για «τρίτο πρωθυπουργό» επιτέθηκε στην κυβερνητική παράταξη λέγοντας: «Η ΝΔ μιλάει για θεσμική ασέβεια ενώ αγνοεί το άρθρο 37 του συντάγματος;», ενώ για αυτή καθεαυτή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η πρόταση Ανδρουλάκη είναι λογική στο θεμέλιο της».

    «Γελοιότητα να λένε ότι είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός»

    Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα σενάρια που τον εμφανίζουν υποψήφιο πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ έφτασε μία μικρή εταιρεία δημοσκοπήσεων κάνοντας την μεγαλύτερη μεθοδολογική και δεοντολογική γελοιότητα να υποβάλει την ερώτηση εάν το εκλογικό σώμα θέλει πρωθυπουργό εμένα. Είμαι εγώ υποψήφιος πρωθυπουργός; Διεκδικώ την ψήφο του ελληνικού λαού; Αν εγώ ήθελα να διεκδικήσω την πρωθυπουργία θα έθετα σε κίνδυνο την πορεία της χώρας όταν η χώρα ήταν με το ένα πόδι στο λάκκο και με το άλλο στον γκρεμό».

    Και συνέχισε: «Δεν προέταξα ποτέ καμία επιδίωξη αξιώματος και υποτάχθηκα στις ανάγκες της χώρας και πλήρωσα κόστος μαζί με το κόμμα κι εγώ προσωπικά. Άρα, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί αυτοί που λένε τη γελοιότητα ότι μπορεί εγώ δια αντιπροσώπου χωρίς να είμαι υποψήφιος, χωρίς να θέλω, χωρίς να έχω πρόγραμμα, να έχω φιλοδοξία να διεκδικώ».

    Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως «εάν πρόκειται να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο θα τον διεκδικούσα ευθέως όχι δια αντιπροσώπου, όχι πλαγίως, όχι στο παρασκήνιο».

    Βαθύ κράτος

    Όσον αφορά για το λεγόμενο «βαθύ κράτος», τόνισε ότι «για να λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει «βαθύ κράτος» στην χώρα, τότε θα υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει βαθύ κράτος στον συνδικαλισμό, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στην αστυνομία κ.α. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του βαθέος κράτους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον

    Τσίπρας: Παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας



    ΣΧΟΛΙΑ