• Πολιτική

    «Βατερλώ» ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ – Που κατέρρευσαν οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου

    Δεινή ήττα για Ιωακειμίδη και Ζαχαριάδη

    Δεινή ήττα για Ιωακειμίδη και Ζαχαριάδη


    Ο πρώτος γύρος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα το σοβαρό έλλειμα αντιπολίτευσης που υπάρχει στη χώρα.

    Μπορεί οι συγκεκριμένες κάλπες να μην έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και να υπάρχουν και πολλές τοπικές σταθερές που παίζουν ρόλο, ωστόσο, ειδικά τα αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες θα πρέπει να προβληματίσουν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ.

    Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να μιλούν για «Βατερλώ» των υποψηφίων που στήριξαν, μια κατάσταση που δεν πρέπει βεβαίως να χρεωθεί μόνο στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και η αποτίμηση που κάνουν στην Κουμουνδούρου είναι κακή και δείχνει ότι το κλίμα παραμένει βαρύ καθώς δεν μπόρεσαν να καρπωθούν τα όποια λάθη της κυβέρνησης, ειδικά στην υπόθεση της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών και των πλημμυρών.

    Το γεγονός ότι μόνο σε μία περιφέρεια (τη Θεσσαλία) ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κουρέτας πλησίασε κάπως τον κ. Αγοραστό και βρέθηκε στη δεύτερη θέση για να πάει σε δεύτερο γύρο, δείχνει ότι κάτι πήγε λάθος ή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

    Ο Στ. Κασσελάκης βεβαίως δεν έκανε τίποτε αυτές τις δύο εβδομάδες προκειμένου να ενισχύσει τους υποψήφιους που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Οι περιοδείες του στόχευαν κυρίως στην προσωπική του προβολή κι όχι στο να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στις εκλογές, ίσως γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί ο ίδιος μια δεινή ήττα και φυσικά να χρεωθεί τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέρρευσαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον χάρτη να βάφεται μπλε και ακόμη και εκεί που θα έχουμε δεύτερο γύρο οι αντίπαλοι να προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ.

    Ακόμη και στην Κρήτη η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίξει το απόλυτο φαβορί, τον Στ. Αρναουτάκη και να κατεβάσει τον πρώην βουλευτή, κ. Δανέλλη, αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς ο πρώτος εξελέγη με συντριπτικά ποσοστά ενώ ο δεύτερος μόλις που ξεπέρασε το 10%, πολύ κάτω από το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

    Πλήρως αποτυχημένες αποδείχθηκαν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικές περιφέρειες ενώ σε άλλες απλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλά… κατέρρευσε.

    Η εικόνα αυτή επί της ουσίας ανάγκασε τον κ. Κασσελάκη στις δηλώσεις του να κάνει καθαρό άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ για να «πάνε μαζί» στο δεύτερο γύρο σε δήμους (όπως η Θεσσαλονίκη) και στην περιφέρεια Θεσσαλίας που θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

    Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής:

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου το μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου, ο Δ. Πτωχός, κατέγραψε εντυπωσιακή πορεία και βρέθηκε καθαρά πρώτος, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μάκαρης βρέθηκε με ποσοστά κοντά στο 7%.

    Στην Περιφέρεια της Αττικής, ο ανεξάρτητος αλλά ξεκάθαρα υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ιωακειμίδης, όχι μόνο δεν απείλησε τον Ν. Χαρδαλιά αλλά η διαφορά είναι σχεδόν στις 30 μονάδες. Ισως το μόνο καλό για τον κ. Ιωακειμίδη είναι ότι ξεπέρασε τον Γ. Σγουρό.

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Απ. Τζιτζικώστας έκανε «πάρτι», ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε ποσοστά κοντά στο 7%.

    Γιάννης Μυλόπουλος

    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου είχαμε το ντέρμπι των δύο «γαλάζιων», κ. Μέτιου και Τοψίδη ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου, κ. Στ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στα επίπεδα του 6% – 7%.

    Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στο δεύτερο μεγάλο στοίχημα που έβαλε το Μαξίμου, δηλαδή τον Αλκ. Στεφανή, ο οποίος κυριάρχησε τον νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουντζούρη, ο στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος, η κ. Χοχλάκη, βρέθηκε κάτω ακόμη και από την υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης, την κ. Αγλ. Κυρίτση.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον εκλεκτό της ΝΔ, Νίκο Φαρμάκη να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Κ. Καρπέτας, βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστά κοντά στο 10%.

    Τραγωδία για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Περιφέρεια της Ηπείρου, όχι μόνο γιατί ο γαλάζιος υποψήφιος, κ. Καχριμάνης, πήρε συντριπτική νίκη, αλλά και γιατί ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου, πρώην βουλευτής, Γ. Στέφος, κινήθηκε κοντά στο 12%-13% μια διαφορά δηλαδή περισσότερες από 40 μονάδες.

    Στη Δυτική Μακεδονία η κ. Ζεμπελιάδου που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε σε καμιά περίπτωση να αμφισβητήσει το δίδυμο των «γαλάζιων» υποψηφίων, δηλαδή τους κ. Κασαπίδη και Αμανατίδη. Ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο για τον νικητή της επόμενης Κυριακής.

    Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, ο Κ. Αγοραστός της ΝΔ πήρε την πρώτη θέση ενώ καλό θεωρείται το ποσοστό του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κουρέτα, ο οποίος δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε από τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου.

    Στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών θα έχουμε τη μάχη των «γαλάζιων», Τρεπεκλή και Κράτσα με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαλιατσάτο να μένει πολύ πίσω.

    Στο Νότιο Αιγαίο, όπου ο γαλάζιος κ. Χατζημάρκος έκανε περίπατο η εκλεκτή της Κουμουνδούρου, έμεινε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%.

    Οσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη μεγάλη νίκη του Φάνη Σπανού, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ηθοποιός Απ. Γκλέτσος, δεν μπόρεσε σε καμιά περίπτωση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του πρώτου, μένοντας πολύ χαμηλά.

    Απ. Γκλέτσος με Στ. Κασσελάκη

    Αλλά και σε μεγάλους δήμους της χώρας φάνηκε η γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στον δήμο της Αθήνας π.χ. ο Κώστας Ζαχαριάδης όχι μόνο δεν μπόρεσε να πλησιάσει τον νικητή, Κ. Μπακογιάννη, αλλά το χαμηλό ποσοστό του δείχνει ότι ήταν μια ατυχής επιλογή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο.

    Στον δήμο της Θεσσαλονίκης ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Πέγκας, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έμεινε τρίτος και καταϊδρωμένος καθώς ηττήθηκε από τον Στ. Αγγελούδη που πήρε τη δεύτερη θέση.

    Στον δήμο της Πάτρας όπου ο κ. Πελετίδης από το ΚΚΕ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ο υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κ. Αϊβαλής, ήρθε τρίτος με ποσοστό κοντά στο 20%.

    Στον Πειραιά όπου ο Γ. Μώραλης πήρε 70% ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβρίλης, βρέθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

    Γιατί χαίρεται το ΠΑΣΟΚ

    Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον στη Χ. Τρικούπη είναι ευτυχισμένοι κυρίως ως προς τα ποσοστά που πήραν οι εκλεκτοί της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ο Χάρης Δούκας κατέγραψε ένα πολύ καλό ποσοστό ενώ η επιλογή στήριξης του Γ. Μώραλη στον Πειραιά κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής.

    Ουδείς λόγος γίνεται βεβαίως για τη στήριξη του Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

    Σημαντικό είναι ότι στην Καλλιθέα ο Κώστας Ασκούνης, εκλεκτός της Χ. Τρικούπη, κέρδισε τον Δ. Κάρναβο της ΝΔ. Αλλά και το εντυπωσιακό ποσοστό, πάνω από 50% του Π. Χριστόφα στη Μυτιλήνη, ο οποίος κερδίζει το δήμο.

    Χαρούμενοι στο ΠΑΣΟΚ για την κ. Ανδρούτσου στον Αγιο Δημήτριο, τον Σκλαβούνο στο Αιγάλεω, τον κ. Ψυρρόπουλο στην Ηλιούπολη, τον κ. Μπάμπαλο στο Ηράκλειο, τον κ. Ζενέτο στο Ιλιον, τον εξαιρετικό κ. Χρ. Αηδόνη στην Παλλήνη που κέρδισε τον νυν δήμαρχο κ. Ζούτσο, τον κ. Βλάχο στην Πετρούπολη, τον κ. Δανιηλίδη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που πήρε κοντά στο 80%, την Β. Μητλιάγκα στις Σέρρες, τον κ. Μπέγκα στα Γιάννενα. Πρόκειται για επιλογές του ΠΑΣΟΚ που κατέγραψαν υψηλά ποσοστά δίνοντας στη Χαριλάου Τρικούπη το δικαίωμα να μιλά για ένα καλό αποτέλεσμα στην πρώτη Κυριακή των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Γιατί πανηγυρίζουν στο Μαξίμου, σε ποιες περιοχές επικρατεί ανησυχία

    Κασσελάκης: Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ – Ξεκινάμε τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

    Μητσοτάκης: Οι πολίτες έστειλαν πολιτικό μήνυμα με τον γαλάζιο χάρτη



    ΣΧΟΛΙΑ