ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η επιμονή, η σοβαρότητα, τα ορθά επιχειρήματα και οι ισχυρές συμμαχίες μας, οδήγησαν στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είναι το ισχυρότερο πλαίσιο κυρώσεων που απειλεί την Τουρκία, αν δεν ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δικαίωσαν την στρατηγική του πρωθυπουργού Κ. Μητσότακη να μετατρέψει το Ελληνοτουρκικό σε Ευρωτουρκικό ζήτημα», προσέθεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στους πέντε πυλώνες κυρώσεων που απειλούν την Τουρκία και αφορούν σε πρόσωπα και σε εταιρείες, σε περιορισμό της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και τομεακές κυρώσεις, όπως στον τουρισμό, στις εξαγωγές αλλά και στον τομέα της ενέργειας, αν συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις.
Επιπροσθέτως σημειώνεται πως αναφορικά με τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσο και στην μετέπειτα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο κ. Μπάιντεν επισήμανε για πρώτη φορά ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας αναμένονται να είναι καλύτερες από ποτέ, εγκαινιάζοντας τα επόμενα 200 χρόνια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Ενώ, αναφορικά με την Τουρκία, όπως επισημαίνεται, ισχυρό ήταν το μήνυμά του και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι τρεις χώρες προβληματίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική: η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.
«Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι η γεωστρατηγική σχέση ΕΕ- Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης όταν αντιτίθεται σε κάθε απόφαση της ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και με δεδομένη και την υποχώρηση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
- Σύνοδος Κορυφής: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια ζητούν από τη Κομισιόν οι ηγέτες της ΕΕ
- Σε τεντωμένο σχοινί ο ΠΙΣ: Η κόντρα με τον Ά. Γεωργιάδη και ο γρίφος των εκλογών
- Παρί Σεν Ζερμέν: Η συμφωνία του 1 δισ. ευρώ με τη Nike που αλλάζει το παιχνίδι έως το 2039
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.