Πολιτική

Τζο Μπάιντεν: Η δημοκρατία χρειάζεται πρωταθλητές – Δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία

Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε σήμερα ότι η δημοκρατία χρειάζεται “πρωταθλητές”, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανοίγοντας σήμερα τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής στην οποία μετέχουν εκατό χώρες, η επιλογή των οποίων προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Η δημοκρατία στον κόσμο χρειάζεται “πρωταθλητές” για να αντιμετωπίσουν “σημαντικές και ανησυχητικές προκλήσεις” δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, μιλώντας από το βήμα γύρω από το οποίο υπήρχαν πανό που ετοιμάστηκαν ειδικά για την περίσταση που έγραφαν “Σύνοδος κορυφής για τη Δημοκρατία” και είχαν ένα λογότυπο σε χρώματα μπλε, πορτοκαλί και λευκό.

Ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να “πολεμούν ακατάπαυστα για να είναι στο ύψος των δημοκρατικών τους ιδεωδών” και συμφώνησε ότι κανένα από τα κράτη που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής δεν είναι “τέλειο”.

Ωστόσο ο Μπάιντεν κάλεσε τα κράτη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες απέναντι στα “αυταρχικά καθεστώτα” που “αιτιολογούν τις πρακτικές τους και τις πολιτικές καταστολής ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της στιγμής” οδηγώντας μερικούς να αναρωτιούνται για την ικανότητα των δημοκρατικών διακυβερνήσεων να φροντίσουν τους πολίτες τους.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε διαδικτυακά στην Ουάσινγκτον λόγω της πανδημίας της Covid-19, πρέπει θεωρητικά να επαναληφθεί του χρόνου δια ζώσης.

Στη σύνοδο κορυφής μετέχουν οι εκπρόσωποι εκατό κυβερνήσεων, ΜΚΟ, εταιριών και φιλανθρωπικών οργανώσεων, αλλά ο κατάλογος των καλεσμένων προκάλεσε μεγάλες εντάσεις.

Η Κίνα και η Ρωσία καταδίκασαν τον αποκλεισμό τους.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξουσιοδοτούνται να ορίσουν “ποια είναι ‘δημοκρατική χώρα’ και ποια δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ιδιότητα αυτή’ δείχνει “νοοτροπία ψυχρού πολέμου”, έγραψαν τα τέλη Νοεμβρίου σε κοινό άρθρο οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας Ανατόλι Αντόνοφ και Τσιν Γκανγκ.

Η πρόσκληση της Ταϊβάν προκάλεσε τη μήνη του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί το νησί ως κινεζική επαρχία ακόμα κι αν δεν το ελέγχει.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει κανέναν διπλωματικό εκπρόσωπο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο. Στις ΗΠΑ, προστέθηκαν η Αυστραλία, η Βρετανία και ο Καναδάς.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν πληθαίνει τις προειδοποιήσεις κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ελπίζει να αποτρέψει την επίθεση στην Ουκρανία απειλώντας με βαριές οικονομικές κυρώσεις.

Ο κατάλογος των χωρών που προσκλήθηκαν ή αποκλείστηκαν συζητήθηκε.

Το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου προσκλήθηκαν αλλά όχι η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μια εθνικιστική κυβέρνηση είναι στην εξουσία, ή ακόμη η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία υπό τον Μπάϊντεν: Γι’ αυτό η Ελλάδα απέρριψε τον λαϊκισμόΣΧΟΛΙΑ