• Πολιτική

    Τζέφρι Ζακς για εμπορικό πόλεμο: «Ο Τραμπ ζει σε ένα κόσμο φανταστικό»

    • NewsRoom


    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Ζακς κάλεσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να σώσει το διεθνές εμπορικό σύστημα από τις εσκεμμένες επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν στόχο να απομονωθεί η Κίνα, διαβεβαιώνοντας πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζει σ’ έναν «κόσμο της φαντασίας».

    «Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εμπορικό σύστημα για έναν θεμελιώδη λόγο και αυτός συνδέεται με τη χώρα μου, τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ζακς κατά την έναρξη στη Γενεύη του δημόσιου Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (8 έως 11 Οκτωβρίου).

    «Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη παγκόσμια οικονομία έχει γίνει πολύ ασταθής. Δεν είναι ένα πρόβλημα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, είναι το πρόβλημα μιας μόνο και μεγάλης χώρας και το κύριο πρόβλημα που έχει συνδέεται με την ψυχολογική πρόκληση που έχει δημιουργήσει η άνοδος της Κίνας στον αμερικανικό ψυχισμό, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου περίπου 1.000 προσώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί διπλωμάτες.

    «Παρακολουθούμε μια εσκεμμένη απόπειρα διάλυσης του εμπορικού συστήματος (…) κίνητρο της οποίας είναι οι αυταπάτες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», επέμεινε.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για να επιχειρηθεί να βγουν οι δύο χώρες από το αδιέξοδο του εμπορικού πολέμου θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

    Για τον Τζέφρι Ζακς, «το εμπορικό σύστημα δεν βρίσκεται σε μια γενικευμένη κατάσταση διάλυσης. Οι περισσότερες από τις χώρες στην αίθουσα αυτή υποστηρίζουν το εμπορικό σύστημα. Έχουμε δυστυχώς έναν ηγέτη που του επιτίθεται».

    «Έχουμε συνεπώς πολλή δουλειά να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον ΠΟΕ, για να προστατεύσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, επειδή εξαρτιόμαστε απ’ αυτό, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη», υπογράμμισε ο Τζέφρι Ζακς και κάλεσε τις χώρες να μην αφεθούν να παρασυρθούν «από τον κόσμο της φαντασίας» στον οποίο ζει ο αμερικανός πρόεδρος.



    ΣΧΟΛΙΑ