• Πολιτική

    Τσίπρας στην ΕΡΤ: Θα σταλεί μήνυμα ανατροπής, όπως το 2015 στο δημοψήφισμα

    • NewsRoom


    Στο «φιλικό» περιβάλλον της ΕΡΤ (και όχι στον ΑΝΤ1 όπως είχε αρχικά δημοσιεύσει η Κουμουνδούρου) βρέθηκε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία του συνέντευξη πριν από τις εθνικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εμψυχώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, το οποίο φαίνεται να υπολείπεται με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αναφέροντας πως  το «ματς» των εκλογών «γυρίζει»!  «Δεν είναι σαν την ψήφο στις ευρωεκλογές. Η επιλογή των πολιτών θα κρίνει τη ζωή τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και όσοι έχουν βιαστεί να προδιαγράψουν το αποτέλεσμα κάνουν λάθος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αναμέτρηση, υπογράμμισε, έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές μετά από ευρωεκλογές που έδειξαν κάποιους συσχετισμούς.

    Ο κ. Τσίπρας προτίμησε για μία ακόμα φορά αντί για την ανάπτυξη των προτάσεων του δικού του προγράμματος να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ως εξουσιομανή. «Δεν κρατιέται να επιστρέψει στις θέσεις της εξουσίας. Όλα τα στελέχη της ΝΔ μας θεωρούν ευκαιριακούς ενοικιαστές της εξουσίας και τους ίδιους ιδιοκτήτες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αποφύγει κάθε προγραμματική αντιπαράθεση. Κρύφτηκε από το ντιμπέιτ των δυο, κρύφτηκε από το ντιμπέιτ των πέντε, κατέβαλε κάθε προσπάθεια. Και κρύφτηκε γιατί έχει προγραμματικούς σκελετούς στα συρτάρια του», υποστήριξε για μια ακόμα φορά.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κύμα μεταρρυθμίσεων που όπως υποστήριξε αναφέρει στο πρόγραμμά της η ΝΔ αντί για φοροελαφρύνσεις. «Όταν τους ρωτάμε ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων, γιατί εμείς θεωρούμε ότι θα είναι ένα τσουνάμι απορρύθμισης, δεν λένε κουβέντα», σημείωσε.

    Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν θα μειώσει τη φορολογία άμεσα μόλις βγει αλλά από το 2020 (δηλαδή, με την εφαρμογή του νέου  προϋπολογισμού που θα καταθέσει). «Μέχρι πρότινος η ΝΔ έλεγε ότι θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να μειώσει τους φόρους. Τώρα, λέει, το 2020 και αν. Αν έχουμε ανάπτυξη 4%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μεταξύ των παλαιών και των κουτσουρεμένων νέων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, σημαίνει… περικοπή των συντάξεων. «Τι είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Οι περικοπές στις συντάξεις, που εμείς αποτρέψαμε», ανέφερε.

    Στο κλίμα κινδυνολογίας που έχει υιοθετήσει μάλιστα επιτέθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ για ασφαλιστικό τριών πυλώνων, υπονοώντας πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι αξιόπιστες, παρά το ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά για εταιρείες υπό αυστηρό έλεγχο. «Ο ασφαλισμένος που θα δίνει τα λεφτά του σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία πρέπει να ξέρει ότι θα ‘χει μια μεγάλη επισφάλεια. Θυμάστε την υπόθεση ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, που έσκασε και τόσοι άνθρωποι έχασαν το βιος τους; Εθελοντικά πήγαν δεν έχει σημασία. Θυμάται κανείς πως ξεκίνησε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ το 2008 από την ENRON και την AIG που έσκασαν οι ασφαλιστικές εταιρίες και δημιουργήθηκε αυτό το μεγάλο κραχ;», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αντίθετα, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Παραλάβαμε μια κοινωνία λεηλατημένη μια χώρα χρεοκοπημένη, με πολύ μεγάλες δυσκολίες με μάχες σκληρές καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα στο ξέφωτο.» 

    Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται οι ζωές και το μέλλον μας, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: [Τα 37 δισ. είναι αποθεματικό εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τα μνημόνια ήταν να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα». Μάλιστα, παρά τα χαστούκια των δανειστών για τις προεκλογικές του παροχές, υποστήριξε πως «η Κομισιόν έχει πεισθεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 επιτυγχάνονται με δεδομένες τις φοροελαφρύνσεις» και αναρωτήθηκε: «πόσα λεφτά θα δώσουν πια στις τράπεζες, πόσες κεφαλαιοποιήσεις θα κάνουν;».

    Υποστήριξε ότι η ΝΔ σχεδιάζει επιστροφή στο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Σε παρατήρηση ότι το διέψευσε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν διέψευσε ότι θα δώσουν χρήματα στις τράπεζες και πρόσθεσε ότι τα «έχουν πει όλα και τα έχουν διαψεύσει όλα. Την επομένη των εκλογών θα μπορούν να επικαλεστούν ότι τα είχαν πει».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Lamda (η οποία διαμαρτύρεται για την KYA με την οποία η απερχόμενη κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Πολιτισμού υπεύθυνο για την έγκριση κάθε εργασίας σε κάθε σημείο του Ελληνικού προκειμένου να καθυστερήσει η επένδυση) υποστηρίζοντας πως υπάρχει προσυμφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της εταιρείας για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης, κάτι που ωστόσο αρνείται τόσο η Lamda, υποστηρίζοντας πως θα φανεί απλά την επομένη των εκλογών, όταν διαπιστώσουν όλοι πως η σύμβαση θα παραμείνει η ίδια.

    Παράλληλα, επιτέθηκε και στην κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας πως έχει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Όπως ανέφερε, το μοντέλο ανάπτυξης που είχαν επιλέξει ήταν ένα μοντέλο για λίγους και χωρίς διασφαλίσεις και κανόνες για τους πολλούς.

    Από την άλλη, κατηγόρησε για «τεράστια εθνική απάτη στο Μακεδονικό» τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πρόκειται για αθλιότητα και υποκρισία του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να μιλάει για συναλλαγή ενώ θα έπρεπε να ζητήσει μία συγγνώμη».

    Μάλιστα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αναφέρθηκε και στην  επέτειο του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος με την περίφημη «κωλοτούμπα» φρόντισε να ακυρώσει, συνδέοντάς του με τις εκλογές. Όπως είπε, η νέα γενιά μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και να στείλει μήνυμα ανατροπής ψηφίζοντας στις 7 Ιουλίου για την ζωή της και το μέλλον της, όπως έκανε και το 2015 που έστειλε μήνυμα εθνικής αξιοπρέπειας!



    ΣΧΟΛΙΑ