• Πολιτική

    Τσίπρας: Συγγνώμη για τις μετατάξεις, «ήταν λάθος, δεν το γνώριζα» – Επίθεση στον… «μπακάλη» Στουρνάρα

    • NewsRoom


    Το νέο του δίλημμα για τις εθνικές εκλογές, βασισμένο στον φόβο και την κινδυνολογία, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. «Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να υποστηρίξει πως δεν επικαλείται τον φόβο αλλά τη λογική!

    «Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραδέχθηκε πως έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του στις ευρωεκλογές.  «Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υπερασπιστεί τις νέες  προεκλογικές του υποσχέσεις, διαφωνώντας με την άποψη πως αντιγράφει μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας» που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα. «Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

    O κ. Τσίπρας προσπάθησε για μια ακόμα φορά να απορρίψει την κριτική για το κόστος των προεκλογικών του παροχών, υποστηρίζοντας ξανά πως είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες πριν τις Ευρωεκλογές  πως αν δεν τον ψηφίσουν τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Υποστήριξε δε πως δεν υπήρχαν πριν τις Ευρωεκλογές σοβαρές αντιρρήσεις για τις προεκλογικές του παροχές από την Ευρώπη, παρά το πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων και προειδοποιήσεων, λέγοντας πως οι μόνες αντιδράσεις προέρχονταν από τον Βέμπερ και τον Ρέγκλινγκ.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον πως συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. «Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος βασιζόμενος στο τρίμηνο; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος», ανέφερε.

    «Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας στην κινδυνολογία και τον φόβο.

    Λάθος τα προεκλογικά ρουσφέτια

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος το μπαράζ προεκλογικών ρουσφετιών (παρά το γεγονός πως ακόμα και ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του για μετατάξεις υπαλλήλων στο Μέγαρο Μαξίμου), λέγοντας πως έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    «Χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός στο ζήτημα αυτό. Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις, ούτε να μπω σε λογική συμψηφισμού ότι τα κάνανε οι προηγούμενοι. Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για μια δυνατότητα καλύτερης θέσης για δημοσίους υπαλλήλους. Θέλω να πως πως ήταν μια πληγή για το πολιτικό σύστημα. Ήταν λάθος. Δεν το γνώριζα. Υπάρχει μια νοοτροπία στη Βουλή των Ελλήνων.Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας».

    Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, Θα ήθελα να πως ότι ζητάμε μια “συγγνώμη” όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό», ανέφερε.

    Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να δικαιολογήσει του βουλευτές και τους υπουργούς του για το μπαράζ τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, λέγοντας πως ήθελαν να βοηθήσουν τον τόπο τους.

    Γιατί δεν τολμάνε να κατονομάσουν τον «Ρασπούτιν»

    Αναφερόμενος στο θέμα των καταγγελιών του Ιωάννη Αγγεγλή για τον τρόπο με την εμπλοκή της κυβέρνησης στην έρευνα για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τις κινήσεις της κυβέρνησης του. Μάλιστα, ανέφερε αρκετές φορές πως η δική του κυβέρνηση δεν πήγε σε ειδικά δικαστήρια.

    «Εμείς δεν είπαμε ότι θα πάμε μέχρι τέλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος», ανέφερε.

    »Η υπόθεση δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως και ο κ. Αγγελής παραδέχεται πως υπάρχει σκάνδαλο. «Οι υπερτιμολογήσεις είναι διεθνές σκάνδαλο», συνέχισε.

    Παράλληλα, κατηγόρησε όσους μιλούν για «Ρασπούτιν» εντός της κυβέρνησης ότι δεν έχουν το θάρρος να κατονομάσουν τον συγκεκριμένο υπουργό, ενώ δήλωσε πως αυτός δεν μιλά ποτέ με ψευδώνυμα. Πάντως αρνήθηκε να απαντήσει καθαρά τι θα γίνει αν ο υπουργός κατονομαστεί, ούτε να απαντήσει αν γνωρίζει σε ποιον αναφέρεται ο κ. Αγγελής με αυτό το ψευδώνυμο, λέγοντας πως το κόμμα του δεν ελέγχει τη δικαιοσύνη. Όπως δε ισχυρίστηκε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ανοικτά θέματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ η δικαιοσύνη στο παρελθόν, με την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε στραφεί κατά του νόμου της κυβέρνησής του.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε μάλιστα οτι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει την επόμενη των εκλογών εάν χάσει και αν θα παραμέινει στην θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις… Εχω μάθει να κερδίζω… Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα… Έχω κατακτήσει πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο γνώμονας είναι να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.



    ΣΧΟΛΙΑ