• Πολιτική

    Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Επιείκεια σε δράστες οικονομικών εγκλημάτων

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς» κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι παρά την «επίδειξη πυγμής και της ρητορικής περί ‘νόμου και τάξης’», έχει επιλέξει να ακολουθήσει «τις πλέον επιεικείς απόψεις» σε ό,τι αφορά τα «εγκλήματα του λευκού κολάρου» («δράστες που προέρχονται από ανώτερους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους»).

    Σημειώνει ότι «απαιτείται η ρητή αποσαφήνιση στο άρθρο 86 του Συντάγματος αυτού που ήδη υποστηρίζεται ερμηνευτικά, δηλαδή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκεί την ποινική δίωξη για τα εγκλήματα που τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, όπως η δωροδοκία».

    Επιπλέον, προσθέτει ότι στις τράπεζες πρέπει «να διατηρηθεί η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τις πιο σοβαρές εγκληματικές πράξεις που τελούνται από στελέχη τους, όπως η κακουργηματική απιστία». Αναφέρει δε ότι η δέσμευση («πάγωμα») αρχικά και η δήμευση εν συνεχεία των προσόδων που αποφέρει το έγκλημα στον δράστη «πρέπει να αξιοποιούνται ως εργαλείο «έξυπνης» αντεγκληματικής πολιτικής, που συμβάλλει στην απαίτηση «να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα»». Ο κ. Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι πρωτοβουλίες του κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Κατόπιν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη: Εάν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η μη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 ευνοούσε εσφαλμένες ερμηνευτικές εκδοχές «που θα οδηγούσαν σε παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς, όπως στην ‘υπόθεση Νοβάρτις’». Για ποιο λόγο «αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών». Επιπλέον, ερωτά «ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους».

    Ακόμη ερωτά γιατί η κυβέρνηση θέτει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος». Ακόμη ερωτά «ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις» και αν «περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ».

     



    ΣΧΟΛΙΑ