• Πολιτική

    Τσίπρας: Μετά τις γιορτές θα φέρουμε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής

    • NewsRoom


    «Ηθικό χρέος» χαρακτήρισε από τα Καλάβρυτα ο Αλέξης Τσίπρας τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη της Πελοποννήσου.

    «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    «Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους 

    Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, όπου μίλησε στους κτηνοτρόφους, μέλη του συνεταιρισμού, υποσχόμενος έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, για 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

    – Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

    – Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

    Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

    Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 18% στο 12% και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως είπε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε:

    Στα Καλάβρυτα γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός. «Για πάνω από 50 χρόνια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητα του, αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα εγχείρημα που πέτυχε – και υπάρχουν πολλά σαν αυτό στην πατρίδα μας – γιατί βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή. Τέτοια παραδείγματα, σαν το δικό σας, είναι πλούτος για την παραγωγή – όχι μόνο την αγροτική – στη χώρα μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς.

    «Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής».

    Το καρφί του για τις μη συνεταιριστικές επιχειρήσεις γάλακτος

    Εντυπωσιασμένος από την επίσκεψή του στο εργοστάσιο μεταποίησης του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού στα Καλάβρυτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως τις εγκαταστάσεις του θα τις ζήλευε και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο μεταποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ρώτησε τους υπεύθυνους του Συνεταιρισμού ποια τιμή δίνουν στους παραγωγούς πρόβειου γάλατος και όταν τον ενημέρωσαν είναι 0,72 ευρώ το κιλό, παρατήρησε: «Εσείς δίνετε 0,72 ευρώ την ώρα που άλλες μη συνεταιριστικές επιχειρήσεις λένε ότι δίνουν 0,75 και λένε ότι δεν “βγαίνουν”, ενώ εσείς έχετε και 2 εκατομμύρια κέρδη ετησίως τα οποία δίνετε ως μέρισμα στα μέλη σας και, βεβαίως, κάνετε και νέες επενδύσεις».

    Στο σημείο αυτό ο Τσίπρας ζήτησε να προβληματιστούν όλοι, διότι, όπως σημείωσε, «κάποια συμφέροντα στον τόπο μας, βρήκαν βεβαίως το έδαφος να το κάνουν, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, που είναι οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, οι οποίο δεν γνωρίζουν γιορτές και σχόλες και βρέξει χιονίσει πρέπει να αρμέξουν τα πρόβατα και να συγκεντρώσουν το γάλα για να φτάσει στα ψυγεία».

    «Πολιτική μας βούληση είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής. Και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη και συνεργασία», τόνισε και συνέχισε: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα πρέπει να στηρίζεται σε έναν υγιή συνεργατισμό. Δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό, δεν έχουμε ως αξία την αρπαχτή και το εφήμερο κέρδος. Έχουμε ως αξία να φτιάξουμε τις υποδομές για τον τόπο μας στηρίζοντας τους πιο αδύναμους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Το tweet του πρωθυπουργού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Προκαλεί η αφωνία Τσίπρα στις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη δήθεν μακεδονική γλώσσα



    ΣΧΟΛΙΑ