• Πολιτική

    Τσίπρας: Κυρώσεις στην Τουρκία εάν δεν τερματιστούν οι παραβιάσεις στη κυπριακή ΑΟΖ

    • NewsRoom


    Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

    Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει, που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του νότου και της Ελλάδας, ένας υπέρμαχος της λιτότητας. Πιστεύω ότι σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν».

    Δεύτερον, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

    «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες», είπε και κατέληξε: «Θα έχω την ευκαιρία αμέσως τώρα να συναντήσω τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να συντονίσουμε την δράση μας, ώστε σήμερα να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα»



    ΣΧΟΛΙΑ