• Πολιτική

    Τσίπρας: «Ημίμετρα» που «αφορούν λίγους» η επιπλέον μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο φόντο με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας


    Ως «ημίμετρα» και «ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τις νέες μόνιμες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 13% τις οποίες ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση και οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση του φόρου για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

    «Η σημερινή ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο», υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ».

    «Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους. Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

    «Αυτά τα μέτρα, όμως, μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Υπενθυμίζεται πως με τη νέα μείωση κατά 13%, η συνολική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από σε σχέση με το 2018 ξεπερνά πλέον το 30%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πλέον, κάθε χρόνο, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώνουν συνολικά 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018 και 350.000.000 λιγότερα σε σχέση με το 2022. Μόλις το 6%  των ιδιοκτητών στην Ελλάδα θα δει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ στους μισούς από αυτούς η άνοδος σε σχέση με πέρυσι θα αφορά έως 50 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ με «κούρεμα» 13% – Αναλυτικά παραδείγματα

    Σκρέκας: 30% αύξηση της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»



    ΣΧΟΛΙΑ