• Πολιτική

    Τσίπρας για 13η σύνταξη: Αποκαθιστούμε σταδιακά τις αδικίες

    • NewsRoom


    Φέρνουμε μέτρα που αποκαθιστούν τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, μέσα στο οποίο υπάρχουν τροπολογίες για την 13η σύνταξη και την μείωση του ΦΠΑ.

    Απαριθμώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας τόνισε πως:

    -Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    -Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%.

    -Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους.

    -Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς.

    -Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ.

    -Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή:

    – Την ρύθμιση για τις 120 δόσεις

    – Τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ

    – Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

    – Τη μετάταξη όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι τα μέτρα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ενισχύεται αφού όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ θα κοστίζουν λιγότερο.

    Επίσης, είπε πως η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον συντελεστή του 6% που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί ιστορική στιγμή στο κοινοβούλιο την σημερινή ψήφιση των θετικών μέτρων, καθώς κορυφώνεται μια θετική πορεία από τον Αύγουστο και μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Μια θετική πορεία ώστε στην Βουλή να συζητάμε μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας και όχι μέτρα που δημιουργούν συνθήκες λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας. Αναγκαστήκαμε και εμείς να φέρουμε μέτρα τέτοια μικρότερης έντασης και ισχύος τα πρώτα χρόνια 2015-16.

    Μετά από 8 χρόνια για τους Έλληνες έχει ξημερώσει προοπτική δικαίωσης για τις δύσκολες θυσίες. Η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και με σεβασμό σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Από τον περασμένο Αύγουστο έχει ξεκινήσει αυτή η σειρά των πρωτοβουλιών που σταδιακά αποκαθιστά τις αδικές που γέννησαν τα μνημόνια. Αυτός ήταν ο στόχος μας να φτάσουμε στο τέλος των μνημονίων με την κοινωνία όρθια και με εξασφαλισμένο απόθεμα για αποκατάσταση και ελάφρυνση βαρών.

    «Μέσα στους εννέα μήνες επαναφέραμε ισχύ συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσαμε 11% κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, αποδώσαμε για τρία χρόνια το ποσό υπεραπόδοσης στους πολλούς, υλοποιήσαμε τα μέτρα στήριξης που εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ -αναγκάστηκε να τα ψηφίσει και η ΝΔ. Επίσης δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 και αθ το δούν οι πολίτες επόμενους μήνες. Υλοποιήσαμε ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών, 4,5.000 προσλήψεις στην ειδική αγωγή και προστασία πρώτης κατοικίας.

    » Τώρα ήρθε η ώρα για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα χάρη στην δυνατότητα που μας δίνει η απόδοση της ελληνικής οικονομίας και τα περιθώρια ελευθερίας που έχουμε τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων.

    » Ερχόμαστε σήμερα πρώτα απ’ όλα να ψηφίσουμε και είμαι χαρούμενος που θα ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες την ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας για ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ, αλλά και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μετάταξη προϊόντων από το 24% στο 13% μέτρα που θα έχουν άμεση επίπτωση σε επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και νοικοκυριά. Από Δευτέρα το καλάθι της νοικοκυράς ελαφρύνεται σημαντικά, καθώς ο ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ μειώνεται σημαντικά».

    Αναφέρθηκε ακόμη στην μείωση του φόρου ενέργειας από το 13% στο 6%  στην απόδοση της λεγόμενης 13ης σύνταξης, ένα μέτρο στήριξης -όπως είπε- με έντονο συμβολισμό. Το διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί στο ύψος του δώρου Πάσχα από τα πάνω προς τα κάτω και δεσμεύθηκε ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση οικονομίας τόσο θα αυξάνουμε το ποσό.

    «Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα γιατί η οικονομία μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Θέλω να επισημάνω και τούτο. Πέραν από πρωτοβουλίες στήριξης αδυνάμων και ελάφρυνσης μεσαίας τάξης τα μέτρα είναι και παρεμβάσεις με φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα που θα έχουν θετική επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία.

    » Το καταγράφω ως πρόβλεψη και τέλος του έτους θα το δούμε. Τα μέτρα αυτά μετά την 6μηνη εφαρμογή τους θα αποφέρουν ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρου του 2019 και άρα περισσότερα μέτρα στήριξης στο τέλος της χρονιάς. Εχουμε μπει σε ενάρετο κύκλο για την οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ