• Πολιτική

    Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Ηταν σκληρός και πονηρός. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ε. Τσακαλώτος – Β. Σόιμπλε


    Στον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών, είχε κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 κι έπειτα.

    Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είχε συνομιλήσει πολλές φορές με τον Σόιμπλε, και δήλωσε ότι “σε στιγμές που πεθαίνει ένας αντίπαλος, γιατί ήταν αντίπαλος, είναι καιρός για αναστοχασμό. Ήταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια, το Eurogroup ήταν η αυλή του, είχε χώρες – δορυφόρους. Είχε μια μεγάλη επιβολή, αλλά πρέπει να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί παρά την περίσταση. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο Σόιμπλε “ήθελε ενωμένη την Ευρώπη, ήθελε μια πολιτική ένωση, αλλά μόνο για μερικές χώρες. Εμάς μας ήθελε εκτός, και άλλες χώρες ήθελε εκτός γιατί το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους”.

    “Ο Σόιμπλε ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα. Ότι οι παλιές πολιτικές, οι παλιές ιδεολογίες δεν δουλεύουν και θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

    “Είδατε με τον covid πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Ξεχάστηκαν κανόνες και Σύμφωνα και λιτότητα”, σημείωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε “πίστευε ότι η κρίση του 2009 δεν άλλαξε τίποτα, πίστευε ότι μόνο η Ελλάδα ήταν εξαίρεση και ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με τους κανόνες. Θα είναι πολύ αυστηρή η κρίση της Ιστορίας με τον Σόιμπλε”.

    “Νομίζω ότι κάποια στιγμή άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα, τον πίεσε η Μέρκελ και ο Ολάντ, αλλά μέχρι το πρώτο εξάμηνο το αφήγημά ήταν ότι είχαμε σχεδόν τελειώσει” συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

    Τέλος, ανέφερε ακόμα ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σόιμπλε ήταν σκληρός και με το δικό του λαό και δημιούργησε ανισότητες, αλλά ήταν και πονηρός. Οι δορυφόροι στο Eurogroup του έκαναν τα χατίρια για να τους κάνει κι εκείνος χατίρια. Ήταν και πονηρός, η εικόνα που ήθελε ο ίδιος να περάσει ήταν ότι ήταν ένας τίμιος πολιτικός, δεν ήταν όμως έτσι”.

    Διαβάστε επίσης:

    Σόιμπλε: Η απόπειρα δολοφονίας που τον καθήλωσε για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι



    ΣΧΟΛΙΑ