• Πολιτική

    Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερις εκλογικές περιφέρειες απόδημων Ελλήνων

    • NewsRoom
    Εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


    Την δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, στις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει «την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

    Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η νέα ρύθμιση είναι σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι, αλλά και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    Το άρθρο προβλέπει:

    -Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας που κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων οι οποίοι είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:   α) Ευρώπης   β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής   γ) Χωρών Ωκεανίας – ‘Απω Ανατολής και   δ) Υπολοίπων χωρών.

    -Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

    -Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται, χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

    – Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών και ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

    – Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.

    Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου και συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου, Θεοδώρα Τζάκρη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών: Δώστε την ευκαιρία στους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν

    Τσίπρας: Επικίνδυνο για την οικογένεια το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια – Αντιμετωπίζει το παιδί σαν βαλίτσα



    ΣΧΟΛΙΑ