• Πολιτική

    Διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών: Δώστε την ευκαιρία στους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν

    • NewsRoom
    psifos-apodimon


    Εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει ξεκινήσει η ομάδα του Brain Gain.

    Μέχρι στιγμής το αίτημα για την ψήφο των απόδημων, μέσα από την πλατφόρμα AVAAZ.org, έχουν υπογράψει περισσότεροι από 113. 000 Έλληνες του εξωτερικού και ο στόχος των διοργανωτών της πρωτοβουλίας είναι οι υπογραφές να ξεπεράσουν τις 200.000.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση έφερε νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, το οποίο απαλείφει περιορισμούς που είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο είχε περάσει από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2019 (επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου).

    Το νέο νομοσχέδιο ήρθε μετά από δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία χαρακτήριζε άδικους τους περιορισμούς και δεσμευόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργούσε.

    Κατόπιν αυτών ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στην αρμόδια επιτροπή, κίνηση την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «κορύφωση της πολιτικής υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ».

    «Αν και ήταν το κόμμα που το 2019 πίεσε για περισσότερους δυνατούς περιορισμούς, επιχείρησε στη συνέχεια, πριν λίγο καιρό, να εμφανιστεί ως το κόμμα που ήθελε την άρση τους! Τελικά καταψήφισε επί της αρχής την κατάργησή τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τον νέο νόμο. Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση όλων των κριτηρίων, ώστε όλοι οι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας να διευκολύνονται και να συµµετέχουν ισότιµα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαµονής τους, όσοι πολίτες είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» ανέφεραν πηγές.

    Για το θέμα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Τρίτη.

    Σημειώνεται για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

    Σε κείμενο που δημοσιεύει η ομάδα Brain Gain αναφέρεται: 

    «Βοηθήστε μας να δώσουμε φωνή στους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό με την υιοθέτηση της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού ακολουθώντας το παράδειγμα 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

    Η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου και για άλλη μια φορά το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι στο περιθώριο.

    Το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 § 4) προβλέπει, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο με αυξημένη πλειοψηφία. Κατά τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

    Όμως η παράλειψη του Έλληνα νομοθέτη να ορίσει τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται η ψήφος και στους διαμένοντας εκτός Ελλάδος Έλληνες πολίτες και να προσδιορίσει τη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας μας φιμώνει και μας στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι τα όποια πρακτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να ξεπερασθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

    Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα.

    Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Έχουμε θέσει ως στόχο τις 200.000 υπογραφές προτού το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει για αυτό το σημαντικό θέμα. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να συμπεριληφθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Με την δική σου στήριξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

    – Η ομάδα του BrainGain»

    Όσοι ενδιαφέρονται να υπογράψουν, μπορούν να το κάνουν ΕΔΩ

    Διαβάστε ακόμη:

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στη ψήφο αποδήμων – Αρνητικοί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

    Γεννηματά στον Εθνικό Κήρυκα: Κανένας περιορισμός στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων

     



    ΣΧΟΛΙΑ