• Πολιτική

    Τραμπ: Η Ευρώπη πρέπει να συμμαζευτεί – Πολύ καλές οι σχέσεις με Ερντογάν

    • NewsRoom


    Σφοδρή επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος  των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρώτου για το «εγκεφαλικά νεκρό NATO».

    Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον  γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Λονδίνο, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτές, καθώς τις χαρακτήρισε «άσχημες», «προσβλητικές» και πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει σχετικά στον Μακρόν στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα σήμερα.

    «Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», τόνισε. Πρόκειται για ένα σχόλιο «πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες». Ο Τραμπ επεσήμανε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς, όπως ο ίδιος πιστεύει, η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη.

    «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί. Τον κοιτώ και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε. Και πέταξε νέες μπηχτές για τη διακυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, σχολιάζοντας «το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» στη Γαλλία, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα «Κίτρινα Γιλέκα». Ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την υιοθέτηση από το Παρίσι ενός «ψηφιακού φόρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου, κίνηση για την οποία ετοιμάζει αντίποινα.

    Τραμπ: «Αν δεν συμμαζευτεί η ΕΕ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα»

    Τα βέλη του εναντίον της ΕΕ έστρεψε εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας την ότι αν δεν συμμαζευτεί αναφορικά με το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

    «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου. Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ενώ επέκρινε για πολλοστή φορά τη Γερμανία και άλλες χώρες επειδή δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, όπως έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της Συμμαχίας. «Αγαπώ τη Γερμανία. Αγαπώ αυτή τη χώρα. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή εκπροσωπώ με σθένος τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

    Τραμπ: Καλές οι σχέσεις μας με την Τουρκία

    Εν αντιθέσει με την ΕΕ, ο Τραμπ τόνισε τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Τουρκία, τονίζοντας πως οι σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιαίτερα καλές και πως η Τουρκία είναι ή θα γίνει καλό μέλος του NATO.

    Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία βοήθησε πολύ στη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική ή να παρέχει περισσότερη στήριξη», σχολίασε.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙSIS χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης. Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

    Στήριξη Τραμπ σε Τζόνσον

    Αν και τόνισε ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στην προεκλογική καμπάνια ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία ο Τραμπ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: «Θεωρώ ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε. Ενώ έσπευσε να επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι είναι υπέρ του Brexit, διευκρινίζοντας ότι δεν θα περιληφθεί το θέμα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στις διαβουλεύσεις ΗΠΑ- Βρετανίας για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

    «Ούτε έχουμε κάποια σχέση μ’ αυτό, ούτε θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε κάποια σχέση μ’ αυτό», υπογράμμισε.

    Η Ρωσία θέλει συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά

    Παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά όπλα κι ότι ο ίδιος σκοπεύει να φέρει και την Κίνα σ’ αυτή τη συμφωνία τώρα ή αργότερα.

    «Πρέπει να πω αυτό, η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών… Η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία τόσο πρόσφατα όσο, ας πούμε, πριν από δύο εβδομάδες. Η Ρωσία θέλει πάρα πολύ να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά.«Θα φέρουμε επίσης οπωσδήποτε [στις συμφωνίες]…. την Κίνα. Μπορεί να τη φέρουμε αργότερα, ή μπορεί να τη φέρουμε τώρα», τόνισε ο Τραμπ.

    Τι είπε για την παραπομπή του

    Απάτη χαρακτήρισε Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος την παραπομπή του απαντώντας σε ερώτηση για την εις βάρος του έρευνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας πως οι Δημοκρατικοί την χρησιμοποήσαν για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. «Το θέμα της παραπομπής είναι μια απάτη, αποδείχθηκε απάτη. Γίνεται καθαρά για πολιτικό όφελος, θα δουν αν μπορούν ή όχι να κάνουν κάτι το 2020 επειδή διαφορετικά θα χάσουν», υποστήριξε.



    ΣΧΟΛΙΑ