• Πολιτική

    Μητσοτάκης για Λιβύη: Όλη η χώρα πενθεί για τα 5 νεκρά μέλη της ελληνικής αποστολής – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

    • NewsRoom
    Η ελληνική αποστολή στη Λιβύη


    Πέντε νεκροί και 13 τραυματίες, οι 5 από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός από το τροχαίο δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

    «Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», αναφέρει σε ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

    Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατo των στελεχών τους κατά την ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

    Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

    Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

    Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

    Να σημειωθεί ότι περίπου στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας, (18/9) το C-130 που είχε πάει στη Λιβύη για να παραλάβει τους τραυματίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα. Αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος, οι τραυματίες θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα.

    Την ίδια ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστο αν, και πόσοι, τραυματίες υπάρχουν από την αποστολή, η οποία είχε φτάσει το πρωί της Κυριακής στη βορειοαφρικανική χώρα. Στη Λιβύη ήδη βρίσκεται C-130, με το οποίο θα επαναπατριστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ που επικαλείται η ΕΡΤ, η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Το λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκρούστηκε μετωπικά με το φορτηγό. Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους.

    Οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα σοκάρουν. Άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού. Θερμά συλλυπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εκφράζει ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα με απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες».

    Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά νοσοκομεία.

    Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12:30 το μεσημέρι στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

    Πέντε τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

    Σύμφωνα με το Mega, το C-130 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα μεταφέροντας 13 τραυματίες, οι πέντε εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

    Παράλληλα, σε λίγη ώρα απογειώνεται από τη Βεγγάζη το C-27 με πέντε νεκρούς.

    Διαβάστε επίσης

    ΥΠΕΞ: Ατύχημα για την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

    Μητσοτάκης για Λιβύη: Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές

    Το νέο ΕΚΑΒ και οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα



    ΣΧΟΛΙΑ