• Πολιτική

    Τραμπ σε Fed: Μειώστε ακόμα περισσότερο τα επιτόκια

    Ντόναλντ Τραμπ


    Πιέσεις για περισσότερη νομισματική χαλάρωση ασκεί στη Fed ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά την αιφνιδιαστική της κίνηση – πριν από την επίσημη συνεδρίασή της – να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία ενόψει των πιθανών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

    «Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

    Η κίνηση της Fed ήρθε αμέσως μετά την έκτακτη συνδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών των G7, οι οποίοι αποφάσισαν να στηρίξουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στην κρίση που αντιμετωπίζουν λόγω της εξάπλωσης της Covid-19.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Τραμπ είχε καλέσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να λάβει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

    «Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έκοψε τα επιτόκια και δήλωσε ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από την κατάσταση στην Κίνα και την επιβράδυνση. Άλλες χώρες κάνουν το ίδιο πράγματα, αν όχι πιο επιθετικά. Η Fed μας έχει να πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια από άλλους, όταν θα έπρεπε να πληρώνουμε λιγότερα» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

    «Δύσκολο για τους εξαγωγείς μας και βάζει τις ΗΠΑ σε δυσμενή θέση. Πρέπει να πάρει αλλιώς τα πράγματα. Πρέπει να κάνει χαλάρωση και να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ