• Πολιτική

    Τουρκική Βουλή: Καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για την «γενοκτονία των Αρμενίων»

    • NewsRoom


    Το Τουρκικό κοινοβούλιο καταδίκασε την Πέμπτη, το ψήφισμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με το οποίο αναγνωρίστηκε η «γενοκτονία των Αρμενίων» καθώς και νομοσχέδιο για την υποστήριξη κυρώσεων στην Τουρκία.

    «Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση καταδικάζει και απορρίπτει με θλίψη την υιοθέτηση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κάποιας διατριβής σχετικά με τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων και τη μετατροπή της σε απόφαση παρά την αντίρρηση ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», δήλωσε ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου που πέρασε την Τετάρτη.

    Το ψήφισμα τέθηκε από τους αναπληρωτές προέδρους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Καλού Κόμματος (IYI).

    Είπε ότι η απόφαση του αμερικανικού Σώματος ήταν «μια πρωτοβουλία για να συσκοτιστεί η ιστορική πραγματικότητα».

    Επίσης, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο του αμερικανικού Σώματος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, το ψήφισμα ανέφερε: «Στο μυαλό μας, η έννοια της απειλής των αμερικανικών βουλευτών για κυρώσεις είναι απλώς μια προσπάθεια εκβιασμού».

    «Η Τουρκία ουδέποτε υπέβαλε εκβιασμό και αρνούμαστε απόλυτα αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

    Τι λέει η Τουρκία για την γενοκτονία

    Η θέση της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915 είναι ότι οι θάνατοι των Αρμενίων στην ανατολική Ανατολία πραγματοποιήθηκαν όταν κάποιοι πήγαν με το πλευρό των εισβολέων Ρώσων και εξεγέρθηκαν ενάντια στις οθωμανικές δυνάμεις. Μια μεταγενέστερη μετεγκατάσταση των Αρμενίων είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμα θύματα.

    Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσίαση των περιστατικών ως «γενοκτονία», αλλά περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως μια τραγωδία στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες.

    Η Άγκυρα έχει προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία κοινής επιτροπής ιστορικών από την Τουρκία και την Αρμενία καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες για να εξετάσει το θέμα.



    ΣΧΟΛΙΑ