• Πολιτική

    Τουρκική φιέστα: Απέπλευσε το Γιαβούζ – Στα ανοιχτά της Καρπασίας οι έρευνες

    • NewsRoom

    Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz


    Στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο θα κάνει έρευνες το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, «Γιαβούζ», ανακοίνωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Γιαβούζ, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

    Εν τω μεταξύ, με τελετή στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας απέπλευσε νωρίτερα το Γιαβούζ.

    «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» έγραψε στο Twitter o Φατίχ Ντονμέζ. Πριν από λίγα 24ωρα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αρχές Ιουλίου το Γιαβούζ θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.

    Σήμερα και αύριο η ΕΕ καλείται να πάρει θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μετά το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με το οποίο καλούνται η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν κατάλληλα μέτρα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση.

    «Είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια διατύπωση, καθώς θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση» δήλωσε χθες στο ΑΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Με την  θέση αυτή, δηλαδή να υπάρξει ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα θέσει το θέμα σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συντονιστούν και να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη συνεδρίαση. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τουρκικές κινήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ