• Πολιτική

    Τουρκία: Προς νοθεία οι εκλογές της Κυριακής;


    Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για δύο Ευρωπαίους βουλευτές, οι οποίοι επρόκειτο να παρακολουθήσουν τις κυριακάτικες εκλογές ως διεθνείς παρατηρητές, αποφάσισε ο Ερντογάν, γεγονός που γεννά ερωτηματικά ακόμη και για νοθεία.

    Οι δύο βουλευτές, ο Γερμανός Αντρέι Χούνκο του Die Linke και ο Σουηδός Τζαμπάρ Αμίν των Οικολόγων, θα συμμετείχαν στην ομάδα των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία.

    Οι τουρκικές Αρχές ωστόσο αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στους δύο Ευρωπαίους βουλευτές. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία.
    Ο ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι οι δύο βουλευτές εμποδίστηκαν λόγω των «πολιτικών τους απόψεων». Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία» προκειμένου να ζητήσει «την άρση της απαγόρευσης εισόδου» σε βάρος του Γερμανού βουλευτή.

    Foreign Policy: Ο Ερντογάν «θα κλέψει» αν χρειαστεί για να κερδίσει

    Στο μεταξύ, ο Henri Barkey, καθηγητής στο Lehigh University, σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις εκλογές και να αποσυρθεί σιωπηλά από την πολιτική.

    «Με άλλα λόγια η ήττα στις εκλογές της 24ης Ιουνίου δεν αποτελεί επιλογή για τον Ερντογάν – γεγονός που είναι ένας άλλος τρόπος να πει κανείς ότι θα κερδίσει με κάθε μέσο», σημειώνει.

    Ο Ερντογάν που ασκεί σε σημαντικό βαθμό έλεγχο πάνω στο κράτος εξακολουθεί να δίνει μάχη στις δημοσκοπήσεις και έχει και τα μέσα και το κίνητρο για να χειραγωγήσει τις εκλογές, σημειώνει ο ακαδημαϊκός.

    «Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το δικαστικό σύστημα και ο στρατός – μέχρι σήμερα ο πιο αφοσιωμένος ‘τιμωρός’ του Ερντογάν – βρίσκονται όλα κάτω από τον έλεγχο του Ερντογάν», σημείωσε ο καθηγητής.

    «Οι εκλογές διεξάγονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης κάτι που ενθαρρύνει κρατικούς αξιωματούχους να παρεμβαίνουν σε οποιοδήποτε συλλαλητήριο ή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης» σημειώνει και προσθέτει: «Επιπλέον, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον εκλογικό νόμο έχουν εξουσιοδοτήσει τους κρατικούς γραφειοκράτες να παρακολουθούν τις εκλογές σε βάρος των τοπικών αξιωματούχων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: 4+1 πιθανά σενάρια για τις εκλογές της Κυριακής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υποστήριξη προς τον Ερντογάν φθίνει ακόμα και στη γενέτειρά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκία: «Ναι» ή «όχι» στον Ερντογάν; «Γινόμαστε όλο και πιο συντηρητικοί» λένε οι νέοι ψηφοφόροι



    ΣΧΟΛΙΑ