ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, γιατί αγωνιά το Μαξίμου, η μεθοδική Νίκη, γιατί ο Δένδιας πάει Βρετανία και πως ο Τραμπ στηρίζει Κύπρο
Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για δύο Ευρωπαίους βουλευτές, οι οποίοι επρόκειτο να παρακολουθήσουν τις κυριακάτικες εκλογές ως διεθνείς παρατηρητές, αποφάσισε ο Ερντογάν, γεγονός που γεννά ερωτηματικά ακόμη και για νοθεία.
Οι δύο βουλευτές, ο Γερμανός Αντρέι Χούνκο του Die Linke και ο Σουηδός Τζαμπάρ Αμίν των Οικολόγων, θα συμμετείχαν στην ομάδα των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία.
Foreign Policy: Ο Ερντογάν «θα κλέψει» αν χρειαστεί για να κερδίσει
Στο μεταξύ, ο Henri Barkey, καθηγητής στο Lehigh University, σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις εκλογές και να αποσυρθεί σιωπηλά από την πολιτική.
«Με άλλα λόγια η ήττα στις εκλογές της 24ης Ιουνίου δεν αποτελεί επιλογή για τον Ερντογάν – γεγονός που είναι ένας άλλος τρόπος να πει κανείς ότι θα κερδίσει με κάθε μέσο», σημειώνει.
Ο Ερντογάν που ασκεί σε σημαντικό βαθμό έλεγχο πάνω στο κράτος εξακολουθεί να δίνει μάχη στις δημοσκοπήσεις και έχει και τα μέσα και το κίνητρο για να χειραγωγήσει τις εκλογές, σημειώνει ο ακαδημαϊκός.
«Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το δικαστικό σύστημα και ο στρατός – μέχρι σήμερα ο πιο αφοσιωμένος ‘τιμωρός’ του Ερντογάν – βρίσκονται όλα κάτω από τον έλεγχο του Ερντογάν», σημείωσε ο καθηγητής.
«Οι εκλογές διεξάγονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης κάτι που ενθαρρύνει κρατικούς αξιωματούχους να παρεμβαίνουν σε οποιοδήποτε συλλαλητήριο ή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης» σημειώνει και προσθέτει: «Επιπλέον, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον εκλογικό νόμο έχουν εξουσιοδοτήσει τους κρατικούς γραφειοκράτες να παρακολουθούν τις εκλογές σε βάρος των τοπικών αξιωματούχων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: 4+1 πιθανά σενάρια για τις εκλογές της Κυριακής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υποστήριξη προς τον Ερντογάν φθίνει ακόμα και στη γενέτειρά του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκία: «Ναι» ή «όχι» στον Ερντογάν; «Γινόμαστε όλο και πιο συντηρητικοί» λένε οι νέοι ψηφοφόροι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι γυναίκες που οδηγούν την Porsche μπροστά
- J & J Innovative Medicine: Απέσυρε δύο φάρμακα από την Ελλάδα – Το παρασκήνιο των νέων ελλείψεων
- Αττική Οδός: Εξετάζονται οι τελικές παρεμβάσεις στον κόμβο Μεταμόρφωσης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– Στον πάγο η Λεωφόρος Κύμης
- Συνέδριο Morgan Stanley: Eurobank και Alpha Bank κερδίζουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.