• Πολιτική

    Τουρκία: Νέες απειλές «Θα ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες – Δεν είναι μπλόφα»

    • NewsRoom

    Φουάτ Οκτάι, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας


    Σε νέες απειλές προς την Ευρώπη και κυρίως προς την Ελλάδα, προέβη ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά από εκείνες του προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η προειδοποίηση  της Τουρκίας, ότι θα ανοίξει τα σύνορά της για να περάσουν οι μετανάστες του πολέμου προς την Ευρώπη, δεν είναι «ούτε απειλή, ούτε μπλόφα, είναι πραγματικότητα».

    Μάλιστα, ο Οκτάι πρόσθεσε ότι όποιος θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα κάνει λάθος. «Η Τουρκία δεν είναι φύλακας άλλης χώρας, ούτε κέντρο μεταναστών. Δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλες χώρες δημιούργησαν», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος.

    Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των χθεσινών απειλών του προέδρου της Τουρκίας, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.  Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.



    ΣΧΟΛΙΑ