• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: «Ναι» από την Εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

    • NewsRoom


    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε πριν από λίγο την έγκρισή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, σε ανταπόκριση του σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης της Τρίπολης.

    Υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις, ψήφισαν 325 βουλευτές ενώ 184 καταψήφισαν.

    Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

    Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

    Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι ο τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

    Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέβαλε το σχετικό αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στην Άγκυρα, ενεργοποιώντας το μεταξύ τους μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τις προηγούμενες εβδομάδες. Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται και επίσημα σε κόντρα με το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο πάντως η Άγκυρα είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να παραβιάζει συστηματικά, βοηθώντας την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κρατών, ειδικά των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, οι οποίες είναι κατά κάθε παρέμβασης στρατιωτικά στη Λιβύη. Ενδιαφέρουσα θα είναι και η αντίδραση της πλευράς της Αιγύπτου, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την επίσημη εμπλοκή της Άγκυρας στην περιοχή, ενώ τάσσεται υπέρ της πλευράς του Χάφταρ.



    ΣΧΟΛΙΑ