• Πολιτική

    Τον στρατό επιστρατεύει ο Μπολσονάρου για τη φωτιά στον Αμαζόνιο

    • NewsRoom


    Το στρατό κινητοποιεί ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίνε τον Αμαζόνιο, μετά από τη διεθνή κατακραυγή.

    Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα, οι επιχειρήσεις του στρατού θα ξεκινήσουν σήμερα και θα διαρκέσουν για έναν μήνα.

    «Το τροπικό δάσος της βροχής του Αμαζονίουαποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, μέρος της επικράτειάς μας και μάς κάνει να αισθανόμαστε» είπε σε ομιλία του την Παρασκευή ο Μπολσονάρου, και συμπλήρωσε:«Ως Βραζιλιάνοι, ο πλούτος μας είναι ανεκτίμητος τόσο όσον αφορά στη βιοποικιλότητα όσο και στους φυσικούς πόρους».

    Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η στρατιωτική του θητεία «συνεισφέρει στη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό» που αισθάνεται για τον Αμαζόνιο.

    «Η προστασία του δάσους είναι υποχρέωσή μας…» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης και άλλων εγκληματικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τον «πνεύμονα του πλανήτη».

    Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας, IBAMA, έχει ξεκινήσει προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών για να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές.

    Οι δηλώσεις του Μπολσονάρου αλλά και οι νέες αυτές προσλήψεις έρχονται μετά από σφοδρές επικρίσεις ξένων ηγετών και διάσημων προσώπων ανά τον πλανήτη για τους χειρισμούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξόργισε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, αποκαλώντας τις πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και ημέρες τα δάση του Αμαζονίου «παγκόσμια κρίση» που θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου των G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

    «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Τα δάση του Αμαζονίου – οι πνεύμονες του πλανήτη μας που παράγουν το 20% του οξυγόνου μας – φλέγονται. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε χθες ο Μακρόν μέσω Twitter.

    Άμεση ήταν η απάντηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου που κατακεραύνωσε τον Μακρόν πως «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» για να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και πως έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».



    ΣΧΟΛΙΑ