• Πολιτική

    Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Υπάρχουν 132 «γκρίζες» βραχονησίδες στο Αιγαίο

    • NewsRoom
    Γιλντιρίμ

    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ


    Το κύμα προκλήσεων από την Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, συνέχισε με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, περί 18 νησιών του Αιγαίου «υπό ελληνική κατοχή», ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως στο Αιγαίο υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά  132 βραχονησίδες. Μάλιστα επικαλέστηκε και την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.

    «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!», προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός

    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας τα όσα ανέφερε από την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν,  επανέλαβε πως η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

    «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων».

    «Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη», πρόσθεσε κατά την ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

    Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως για τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. φταίει η άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – Τι είπε για Αιγαίο, συνθήκη της Λωζάνης και Κυπριακό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτος Ερντογάν μετά την επίσκεψη: Δεσμεύει με NAVTEX το μισό Αιγαίο! 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληραίνει το παιχνίδι ο Ερντογάν: Οι Έλληνες έχουν εμμονή με τη συνθήκη της Λωζάνης



    ΣΧΟΛΙΑ