• Πολιτική

    Οι υψηλοί στόχοι του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και η προσωπική ιστορία που εκμυστηρεύτηκε

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιάκης Διακυβέρνησης


    Τον φιλόδοξο στόχο σε 4 χρόνια η Ελλάδα να κατατάσσεται στο μέσο όρο των 28 χωρών μελών της ΕΕ, όσο αφορά τις ψηφιακές της επιδόσεις, από την 26ηθέση σήμερα (δείκτης DESI – Digital Economy and Society) έθεσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Κυριάκος Πιερρακάκης κηρύσσοντας, όπως είπε, «ψηφιακό ανένδοτο».

    Στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του χθες στο καταργημένο πλέον υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε: «Έτσι επιλέγουμε να ονομάσουμε τον πόλεμο στη γραφειοκρατία που όχι μόνο ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες και τα στελέχη του δημοσίου, αλλά κρατάει δέσμια τη χώρα σε όλους τους τομείς. Είναι υπόθεση εθνικής ενότητας απέναντι στα προβλήματά μας. Διοίκηση και διοικούμενοι. Νέοι και μεγαλύτεροι ηλικιακά συμπολίτες μας. Το σύνολο των τομέων παραγωγής. Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κοινό αντίπαλο και δέσμευσή μας είναι να πάει η Ελλάδα μπροστά χωρίς να αφήσουμε κανέναν Έλληνα πίσω».

    Ο 36χρονος υπουργός, απόφοιτος του ΜΙΤ (Master in Technology Policy), του Harvard Kennedy School (Master in Public Policy) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο Πληροφορικής) μίλησε επίσης για την ανάγκη ενός «άλματος μεγαλύτερου από τη φθορά» καθώς: «Ο πλανήτης έχει ήδη περάσει στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Δηλαδή στη σύγκλιση της ψηφιακής με τη φυσική και τη βιολογική σφαίρα. Οι τεχνολογίες που περιλαμβάνει – από το 3D printing, την προσαυξημένη πραγματικότητα και τις υποδομές του δικτύου 5G – βρίσκονται ήδη εδώ και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταλυτικές, οικονομικά όσο και πολιτικά. Όμως, ως χώρα, δεν μπορεί να κάνουμε λόγο για Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση όταν δεν έχουμε λύσει τις εκκρεμότητές μας με την Τρίτη».

    Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια προσωπική ιστορία την οποία παραθέτουμε όπως την διηγήθηκε:

    «Όταν έφυγα για πρώτη φορά από την Ελλάδα, για να σπουδάσω στην Αμερική, πριν από την αναχώρησή μου ένα συγγενικό μου πρόσωπο μου έδωσε έναν φάκελο και μου ζήτησε να τον ανοίξω στο αεροπλάνο.

    Μέσα στο φάκελο υπήρχε μόνο μια φωτογραφία, η οποία έδειχνε το συνονόματο παππού μου, τα τρία του αδέρφια και η μητέρα τους. Και πίσω έγραφε «Αρεόπολη 1934». 

    Στη φωτογραφία αυτή μπορούσε κανείς να δει την απόλυτη φτώχια. Τα μπαλωμένα ρούχα, τα παπούτσια – αλλά και το σπινθηροβόλο βλέμμα, το βλέμμα που έλαμπε. Και σκέφτηκα, τότε, την τεράστια απόσταση που είχε διανυθεί από εκείνον τον άνθρωπο στον συνονόματο εγγονό του. Μια απόσταση που διάνυσε σχεδόν ολόκληρη εκείνη η γενιά. Μέσα σε κατοχή, εμφύλιο, αστάθεια, δικτατορία, η γενιά των παππούδων και των γιαγιάδων μας έχτισαν την Ελλάδα. Την έχτισαν με μόχθο, κόπο, αξιοπρέπεια – αλλά και πολλά λάθη, με παραλείψεις, με αστοχίες. Αλλά, εν τέλει, μάτωσαν τα χέρια τους και την έχτισαν. 

    Τώρα ο πυρσός περνάει σε εμάς. Στα εγγόνια των εκείνων ξυπόλυτων παππούδων. Για να ξανακάνουμε το ίδιο, αλλιώς. Για να αποδείξουμε ότι μας έδωσαν πολλά περισσότερα από τα ονόματα και τα επώνυμα που κουβαλάμε. Για να δείξουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο «μέταλλο» με εκείνους. Αντιπροσωπεύουμε τον ιδρώτα τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους. Αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουμε τις ελπίδες τους. Και γι’ αυτό, θα τα καταφέρουμε.»

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πιερρακάκης έχει οριστεί και υπουργός Επικρατείας και σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες του ανατίθεται και η αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την επανακατάρτιση του ανθρωπίνου δυναμικού σε σχέση με τον ανωτέρω σκοπό και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιοποίησης σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, η παροχή υποστήριξης στον πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά.



    ΣΧΟΛΙΑ