• Top Stories

    Το παρασκήνιο του κυβερνητικού θρίλερ: Πώς φτάσαμε στο ραντεβού της Παρασκευής – Εξελίξεις στους ΑΝΕΛ

    • Νένα Σώκου
    Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος


    Έπειτα από ένα 24ωρο «κρυφτό», Τσίπρας και Καμμένος πέτυχαν χθες το βράδυ μια προσωρινή ανακωχή ως την Παρασκευή, οπότε τελικά θα συναντηθούν, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής συνύπαρξής τους, με ορατό το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού. Πάντως, σε αυτή την φάση, από το Μαξίμου διαφαίνεται προσπάθεια να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους ΑΝΕΛ, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις ότι οι 151 ψήφοι υπάρχουν, στέλνει το μήνυμα ότι η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση δεν είναι πλέον απαραίτητη.

    Το ραντεβού έκλεισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο τους το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Πάνος Καμμένος επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του σε χώρα της μέσης ανατολής.

    Κατά πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε δυσφορία στον Πάνο Καμμένο για την προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη του στο Star το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open. Κατόπιν αυτών ο Π.Καμμένος ανέβαλε την τηλεοπτική συνέντευξη για την Παρασκευή, μετά δηλαδή από το ραντεβού με τον Αλ.Τσίπρα.

    Πάντως, μήνυμα ότι η υπομονή του Μαξίμου απέναντι στον υπουργό Άμυνας έχει εξαντληθεί έστειλε χθες το βράδυ από τον ΑΝΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι ο Π.Καμμένος κάνει δηλώσεις περί αποχώρησης από την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς εξαντλεί μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε άστοχα τα περί αποστασίας, και συμπλήρωσε ότι αυτά μπορεί να έχουν και διπλή ανάγνωση.

    Τσίπρας και Καμμένος συμφωνήσαν να υπάρξει μια 48ωρη εκεχειρία, κατά την οποία δεν θα υπάρξουν δημόσιες αναφορές  στην ενδοκυβερνητική διένεξη, κι αυτό για να μην επισκιαστεί η επίσημη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, στις 10 και 11 Ιανουαρίου.

    Κατά τα άλλα, σε λίγη ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν χτες το βράδυ ότι μπορεί και να μην γίνει. Κατ’ άλλες πληροφορίες, στην συνεδρίαση της ΚΟ ο Π.Καμμένος αναμένεται να μετρήσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό του κόμματός του, αφού σκοπεύει να ζητήσει από τα στελέχη του που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις να είναι σε ετοιμότητα, για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, όταν αποφασιστεί ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Ποιοι θα τον ακολουθήσουν είναι άγνωστο, ήδη όμως η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση, καθώς και ότι η θητεία της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «άλλαξαν ρότα» το καλοκαίρι του 2015.

    Ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη χρησιμοποιήσεις την λέξη «αποστασία» και αναμένεται να την ξαναχρησιμοποιήσει σήμερα, αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του που θα συνταχθούν με την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

    Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι οι 151 θετικές ψήφοι για την συμφωνία των Πρεσπών υπάρχουν. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει που θα είναι το μέλλον της κυβέρνησης, πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών ότι η θητεία συνεχίζεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις: Την Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου – Αναβάλλει τη συνέντευξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Να αποκαλύψει ο Αλ.Τσίπρας ποιοι είναι οι «πρόθυμοι» βουλευτές



    ΣΧΟΛΙΑ