• Πολιτική

    Το παρασκήνιο της δεξίωσης Τσούνη – Τα πηγαδάκια με υπουργούς, ποια η μεγάλη του επιθυμία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Ο Τζορτζ Τσούνης

    Ο Τζορτζ Τσούνης


    Η αφρόκρεμα της πολιτικής, διπλωματικής και επιχειρηματικής ελίτ έδωσε το βράδυ της Τετάρτης το παρών στην κατοικία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, στη Δεξίωση του Τζορτζ Τσούνη με αφορμή την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του και την εκκίνηση της διπλωματικής του πορείας από το νευραλγικό πόστο της Ελλάδας.

    Οι καλεσμένοι άρχισαν να φτάνουν νωρίς το απόγευμα στο λεγόμενο “Jefferson House”, όπως ονομάζεται το οίκημα, λίγα μέτρα από την αμερικανική Πρεσβεία.

    Ο Πρέσβης τους περίμενε όλους στην είσοδο, για μία χειραψία, μια φωτογραφία και κάποια κατ’ ιδίαν λόγια πριν όλοι χωριστούν σε πηγαδάκια.

    Η σύζυγός του Όλγα και τα παιδιά τους Τζέιμς, Ελένη και Γιάννα

    Η εκδήλωση λιτή, στον κήπο της κατοικίας. Εντύπωση έκανε σε πολλούς που δεν τον ήξεραν, ο χαρακτήρας του νέου Πρέσβη. Υπουργός που μίλησε στο mononews.gr δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ταπεινότητα και την ευγένεια του Τζορτζ Τσούνη.

    Το μενού είχε μόνο καναπεδάκια και αναψυκτικά…ο Πρέσβης πέρασε από όλα τα πηγαδάκια. Μιλώντας στους καλεσμένους, τους εκμυστηρεύτηκε πως ανυπομονεί να έρθουν στην Ελλάδα η σύζυγός του Όλγα και τα τρία τους παιδιά, ο Τζέιμς, η Ελένη και η Γιάννα ώστε να τους γνωρίσουν όλοι.

    Κάποιοι βέβαια γνώριζαν από παλιά τον Τζορτζ Τσούνη, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι δυο τους έχουν ένα κοινό φίλο, τον υπερδραστήριο και αποτελεσματικό Έλληνα λομπίστα του HALC, Έ. Ζεμενίδη. Ο Πρέσβης αστειεύτηκε ότι βρίσκει πάντα πολύ εύκολα τον Βασίλη Κικίλια καθώς ξεχωρίζει στο πλήθος από το ύψος του.

    Μάλιστα ο Τζορτζ Τσούνης σε πέντε ημέρες, αμέσως μετά το ταξίδι στην Αμερική θα επισκεφθεί το Υπ. Τουρισμού. Πηγές θύμιζαν στο mononews πόσο σημαντικό είναι το ότι ο νέος Πρέσβης είναι και επιχειρηματίας που έχει δραστηριοποιηθεί στον τουριστικό τομέα… Γνωρίζει το αντικείμενο και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά επωφελές για τον κλάδο.

    Παρούσα και η Νίκη Κεραμέως η οποία νωρίτερα είχε την ευκαιρία να συναντήσει για μία και πλέον ώρα τον Πρέσβη καθώς στο τραπέζι βρίσκονται οι εντυπωσιακές συνεργασίες των Ελληνικών ΑΕΙ με τα top Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Τα κοινά προγράμματα του Μετσόβιου με το Columbia, του Yale και του Harvard με το ΕΚΠΑ ενώ σχεδιάζουν το Φθινόπωρο να έρθουν 30 κορυφαία Πανεπιστήμια στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν περαιτέρω συνεργασίες.

    Με θερμότητα ο Πρέσβης Τσούνης συνομίλησε εγκάρδια και αγκαλιάστηκε με τον Υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Πατούλη, συνομίλησε με τον Γραμματέα διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή που βρισκόταν και αυτός πρόσφατα στα Εμιράτα και κλείνει πολλά deal. Στα πηγαδάκια είχε την ευκαιρία να συζητήσει πιο χαλαρά με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Χρήστο Σταϊκούρα, την Λίνα Μενδώνη και τον κ. Κατσανιώτη.

    Ο Νότης Μηταράκης κάλεσε τον Πρέσβη να επισκεφθεί την πατρίδα του τη Χίο που έχει και πολλούς ελληνοαμερικάνους, τον ενημέρωσε πως την άλλη εβδομάδα φεύγει για Αμερική σε σύνοδο για το μεταναστευτικό, παρουσία Μπλίνκεν, Τσαβούσογλου.

    Ο δε Ανδρέας Κατσανιώτης μίλησε μαζί του για τον Πλάτανο Ναυπακτίας και του μετέφερε πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ενώ του υπογράμμισε πως καθώς ο Πρέσβης είναι Έλληνας ομογενής…τυπικά ανήκει στην αρμοδιότητα του ως Υφυπουργού Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό!

    Φυσικά και ξεχώρισε η παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η οποία βρέθηκε στην πρώτη σειρά της σύντομης ομιλίας του Πρέσβη.

    «Είναι τιμή ζωής»

    Ο Πρέσβης τόνισε στους καλεσμένους του πως είναι τιμή ζωής το να επιστρέφει στις ρίζες του και να υπηρετεί την Αμερική από την Αθήνα.

    Αναφέρθηκε στην τραγωδία της Μαριούπολης που στοίχισε τη ζωή σε Έλληνες ομογενείς και προειδοποίησε πως η συλλογική απάντηση της Δύσης στην επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο.

    Αναφορές στον Επίκτητο

    Ξεχώρισε η αναφορά του στον Επίκτητο. “Σε τέτοιους καιρούς, είναι χρήσιμο να στραφούμε για καθοδήγηση στους Αρχαίους Έλληνες. Κάποτε ο Επίκτητος ρώτησε: «Πού να αναζητώ το καλό; Στις επιλογές που είναι δικές μου. Πού να αναζητώ το κακό; Στις επιλογές που είναι δικές μου»” είπε με νόημα.

    Ο νέος Πρέσβης δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα του πόστου του και τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Θα στηρίξουμε τον αυξανόμενα ηγετικό ρόλο της Ελλαδας στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκαθάρισε. Ο Πρέσβης Τσούνης αναχωρεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για την Ουάσινγκτον καθώς θα παραβρεθεί στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο στο πρώτο του ταξίδι ως Πρέσβης των Ην. Πολιτειών στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ