• Πολιτική

    Το παράδειγμα της Κρήτης: Ο Ανδρουλάκης μπαίνει σφήνα στο πολιτικό παιχνίδι –Το ΚΙΝΑΛ απειλεί σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ

    • Αλίκη Χατζή
    Το παράδειγμα της Κρήτης: Ο Ανδρουλάκης μπαίνει σφήνα στο πολιτικό παιχνίδι –Το ΚΙΝΑΛ απειλεί σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Ανδρουλάκης-Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής


    Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να δρομολογούνται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Για την ακρίβεια, έχει δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που αφορά στο πολιτικό σύστημα και μια νέα ευκαιρία που αφορά στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Η δυναμική δείχνει ότι πλέον σπάει ο δικομματισμός καθώς το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη μπαίνει σφήνα με σοβαρές αξιώσεις στο παιχνίδι. Και μάλιστα, δεν εμφανίζεται στις πολιτικές εξελίξεις ως συγκυριακός ουρανοκατέβατος παίκτης όπως εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως «γνήσιο τέκνο» της κρίσης.

    Έρευνες σε περιοχές της Ελλάδας δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ)ενισχύεται περισσότερο και απ’ ότι οι πανελλαδικές έρευνες δείχνουν, εισπράττοντας και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.  Ήδη δε κάποιες περιοχές αναδεικνύονται σαν οχυρά της νέας εφόδου. Η Κρήτη είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO ως αφορμή για προβληματισμό καθώς  οδεύουμε σιγά σιγά προς εκλογές, έδειξε σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, που κυριαρχούσε στο νησί για δεκαετίες. Τόσο η ΝΔ όσο και -σε μεγαλύτερο βαθμό- ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στους τέσσερις νομούς. Την ίδια στιγμή το ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ)σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου πιέζει τα δύο μεγάλα κόμματα, ανατρέποντας το σκηνικό στην Κρήτη.

    Να τονίσουμε εδώ για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ότι όλα αυτά  εκφράζουν μια τάση, μια δυναμική, μια ευκαιρία που υπάρχει, η οποία αν εκτιμηθεί σωστά από τον κ. Ανδρουλάκη και το κόμμα του μπορεί να φέρει ανατροπές στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

    Το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), όπως δείχνουν άλλωστε όλες οι τελευταίες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, για κάθε μία ψήφο που παίρνει από την ΝΔ εισπράττει δύο με δυόμισι ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβερνητική παράταξη προκαλεί μικρότερη ζημιά, αλλά ίσως αποβεί υπό όρους καθοριστική για τον στόχο της αυτοδυναμίας, η δε αξιωματική αντιπολίτευση υφίσταται ζημιά που της ρίχνει παραπέρα τα δημοσκοπικά σ΄ αυτή την φάση ποσοστά.

    Σίγουρα πολλά θα φανούν κατά το διάστημα των αμέσως επομένων μηνών. Δεν μπορεί όμως κανείς να υποτιμάει το γεγονός ότι υπάρχουν φθορές στην κυβέρνηση κυρίως λόγω ενστάσεων σε κινήσεις της για την διαχείριση του κορονοϊού, την ακρίβεια, αλλά και τις ενστάσεις για μεταρρυθμιστική άπνοια σε τομείς όπως η Παιδεία και στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επιμονής του σε μια άσφαιρη καταγγελτική τακτική υιοθέτησης των πιο αντιφατικών συνθημάτων και θέσεων και σε ένα λαϊκισμό που παραπέμπει στην όλη αναξιόπιστη πορεία του. Αντικειμενικά, δηλαδή, δημιουργούνται πολιτικές και κοινωνικές ζώνες που αναζητούν εκφραστή.

    Πολιτικός «παίκτης» με στρατό

    Δεν μπορεί να υποτιμάει κανείς πως αν και νέος και άφθαρτος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μακρά πολιτική ιστορία κατά την οποία έχει δώσει τέσσερις πανελλαδικές μάχες (δύο για την ηγεσία και δύο για την εκλογή του με σταυρό ευρωβουλευτής). Αυτό σημαίνει ότι έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και μια παρέμβαση σ όλη την Ελλάδα που καλά- καλά ούτε το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) ως κόμμα δεν διέθετε λόγω της πλήρους διάλυσης του οργανωτικού του ιστού.

    Δεν είναι τυχαίο, ότι επικράτησε θριαμβευτικά λόγω της μεγάλης ισχύος του σ’ όλη της Επικράτεια αν και έχασε με 3% – 4% στο Λεκανοπέδιο από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικό «παίκτη» που γνωρίζει το πολιτικό παιχνίδι και είναι καλός στην τακτική αν και διακρίνεται για την δημιουργική ή μη ασάφειά του.

    Η Κρήτη δεν είναι τυχαία, εκπέμπει μήνυμα και το ίδιο ίσως υπάρξει και από άλλες περιοχές. Στην περιοχή αυτή το ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) είχε πάρει 35.992 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2019 επί 350.570 ψηφισάντων (10,46%). Στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 30.300 πολίτες (περίπου το 10% όλων όσων ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019) , κατά κάτι δηλαδή λιγότεροι από το σύνολο όσων ψήφισαν στις εκλογές του 2019.

     Όποιος το υποτιμάει αυτό, εθελοτυφλεί. Όλα δείχνουν ότι ο νέος «παίκτης» δεν είναι μόνος, διαθέτει στρατό.

    Ασφαλώς και όλα θα κριθούν και στο επίπεδο του αφηγήματος, των θέσεων που θα προβάλει ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Μην ξεχνάμε όμως. Όταν δημιουργούνται συνθήκες αναζήτησης εναλλακτικής πολιτικής έκφρασης, παίζει ρόλο και η οργάνωση, η παρεμβατικότητα, το κλίμα που δημιουργείς.

    Διαβάστε επίσης

    Aνδρουλάκης: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του ανοίγματος των σχολείων – Στόχος μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

    Ανδρουλάκης: Να αυξηθούν τα σημεία για δωρεάν μοριακά και rapid test

    ΚΙΝΑΛ: Η τραυματισμένη αξιοπιστία του Μητσοτάκη δεν διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ