• Πολιτική

    Το μεταναστευτικό το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

    • NewsRoom


    Τη βραδυφλεγή βόμβα του μεταναστευτικού καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδόν τρεις μήνες από την εκλογή της, σπεύδοντας να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης συνεδρίασε αναφορικά με τη πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα του προσφυγικού με στόχο να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φλέγον αυτού ζητήματος.

    Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου πυροδότησε η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Μυτιλήνης, με αποκορύφωμα τη πυρκαγιά που ξέσπασε  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό 15 ακόμα ανθρώπων.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού απαιτεί μεταξύ άλλων μέτρα όπως η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα καθώς και η άμεση αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Βασική προϋπόθεση είναι η αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

    Επίσης απαιτείται άμεση διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

    (α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της
    Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

    (β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

    (γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

    (δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

    Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.

    Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

    Επιπλέον ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου.

    Βασικοί στόχοι:

    α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,

    β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,

    γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους,

    δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

    Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.

    Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

    Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου, απαντά με δική του ανακοίνωση ότι το υπουργείο έκανε γνωστό πως έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    «Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερο θράσσος, ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες. Παλεύουμε ώστε το χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει! Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ας συμπράξει», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τους βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία και έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης το μεταναστευτικό και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο φλέγον αυτό ζήτημα.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «θέλω οι νέοι βουλευτές να είναι εισηγητές στα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Η συνοχή της Κ.Ο. πρέπει να είναι αρραγής. Χαίρομαι που βλέπω μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη. Όσα νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή, θα είναι σε πλήρη στοίχιση με αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Δεν θα αναγκαστούμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών».



    ΣΧΟΛΙΑ