Πολιτική

Το Μαξίμου προετοιμάζεται για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν χρειαστεί – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

  • Αλίκη Χατζή
Το Μαξίμου προετοιμάζεται για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν χρειαστεί - Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Κυριάκος Μητσοτάκης


Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινή γραμμή πλεύσης έναντι του τέταρτου, σφοδρού κύματος της πανδημίας και της μετάλλαξης «Ο» που εξαπλώνεται ραγδαία, αλλά τα δεδομένα από την αφρικανική παραλλαγή είναι ακόμα λίγα – γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες, Παρασκευή, έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε και η συζήτηση να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διεργασίες, ωστόσο, τόσο στα επιτελεία των χωρών μελών όσο και στο παρασκήνιο της Ε.Ε έχουν «πάρει φωτιά», καθώς οι πολυεπίπεδες απειλές από τη νέα μετάλλαξη έχουν σημάνει συναγερμό ακόμα και στις πιο κραταιές χώρες.

Ήδη, μετά την Αυστρία, και η Γερμανία αποφάσισε σκληρό «lockdown» για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρουν ότι υπάρχουν και χώρες που βρίσκονται στον αντίποδα των δύο παραπάνω και αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό το ζήτημα της υποχρεωτικότητας. Ίσως, προσθέτουν, είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίον αναβλήθηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η συζήτηση. Θα προηγηθεί, άλλωστε, η Σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ε.Ε στις 7 του μηνός, οπότε θα καταγραφεί ένα πρώτο κλίμα.

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκη πήρε την απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με διοικητικό πρόστιμο, στους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι μειώνεται στους 3 από τους 6 μήνες, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του mononews, πριν την ανακοίνωση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει πριν από μια εβδομάδα και επιστολή προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία πρότεινε την τρίτη δόση ως προϋπόθεση για ταξίδια των άνω των 60 ετών πολιτών εντός της Ε.Ε.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Στο Μαξίμου, ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Το άφησε, άλλωστε, ορθάνοιχτο χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, απάντησε: «Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τις ομάδες πληθυσμού, στις οποίες θα μπορούσε – χωρίς συνταγματικό κώλυμα – να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως, είναι προφανές ότι τα πρώτα σενάρια που εξετάζονται αφορούν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έρχονται σε άμεση επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών και δυνητικά μπορεί να αποτελούν «βόμβες» διασποράς. Το πρόβλημα, όμως, με κάποιες από αυτές τις ομάδες, όπως πχ, με τους αστυνομικούς, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο, ασχολούνται με τον έλεγχο εφαρμογής και των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και αν βγουν πολλοί σε αναστολή, θα υπάρξει πρόβλημα. Επιπρόσθετα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, αναζητείται η λεπτή ισορροπία που θα επιτρέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, χωρίς να θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.

Πάντως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν με έμφαση ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Το οποίο, έσχατο μέσο, προφανώς συνδέεται άμεσα με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον ρυθμό εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις.

Διαβάστε επίσης

Σχοινάς: Δεν πάμε σε γενικευμένο lockdown στην Ευρώπη – Θα παρθούν μέτρα

Θεμιστοκλέους: Στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση η αναμνηστική, για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών

Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου ΝτάμπιΣΧΟΛΙΑ