• Πολιτική

    Το καμπανάκι Μητσοτάκη για αυτοπροστασία και γιατί δεν πάμε σε lockdown

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με την αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, έφερε χθες νέο μήνυμα του πρωθυπουργού κατά του εφησυχασμού. Απευθυνόμενος στους πολίτες ουσιαστικά περιέγραψε το δίλημμα ως εξής: αυτοπροστασία ή lockdown, μια λύση που πλήττει όλους σε πολλά επίπεδα.

    Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Κι αυτό επειδή, όπως σημείωσε χθες στην ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, αν και βέβαια σε υψηλό αριθμό, αν και σε υψηλό αριθμό -πάνω από 300 ημερησίως.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι την τελευταία εβδομάδα δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση, στοιχείο που γεννά αισιοδοξία ότι με την σχολαστική τήρηση των μέτρων που επιβλήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στην Αττική, θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

    Επίσης, υπάρχει ικανοποίηση για τον ρυθμό εισαγωγής νέων ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, που προχωρά με βάση το πλάνο και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να φτάσουν τις 1.200.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, έχουν τονίσει επανειλημμένως πως θέλουν να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, κάτι που τόνισε για άλλη μία φορά χθες, κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου με το δίλημμα: «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

    «Καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί. Στόχος μας οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις για να αποφύγουμε τη μεγάλη παραχώρηση, σε κοινωνία και οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, και πρέπει με στοχευμένα μέτρα να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε».

    «Μαζί θα πετύχουμε και πάλι, ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Έχοντας τη θετική εμπειρία της άνοιξης, είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που θα έχει μία απόφαση για οριζόντιο lockdown. «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση, είπε.

    Μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega ο καθηγητής Νίκος Σύψας τόνισε πως οι λοιμωξιολόγοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Αττική, καθώς ήδη βλέπουν τα πρώτα θετικά σημάδια από τα μέτρα που ελήφθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο.

    «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, σε δόσεις, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση, βέβαια σε υψηλά νούμερα. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη» είπε ο καθηγητής στο Mega, τονίζοντας πως ακόμη η Αττική είναι σε «πορτοκαλί» και όχι «κόκκινο» συναγερμό.

    «Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη», σημείωσε.

    Χθες πάντως από τα 342 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 213 αφορούν το λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται στα 900.



    ΣΧΟΛΙΑ