• Πολιτική

    Το Ισραήλ ψάχνει να δώσει αλλού 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca

    • NewsRoom
    AstraZeneca

    Το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA/JOE GIDDENS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το Ισραήλ δεν θέλει πλέον εμβόλια της AstraZeneca και σε συνεργασία με την εταιρεία διερευνά την πιθανότητα μια παρτίδα εμβολίων που βρίσκεται καθ’ οδόν να δοθεί σε άλλη χώρα.

    «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Στην τελική δεν θέλουμε να φτάσουν τα εμβόλια εδώ και να τα πετάξουμε στα σκουπίδια» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ανάγκες της χώρας του έχουν καλυφθεί από τα εμβόλια άλλων εταιρειών.

    Ο ίδιος δεν συνέδεσε την απόφαση του Ισραήλ να μην πάρει εμβόλια από την AstraZeneca με τις υποψίες ότι το εν λόγω σκεύασμα προκαλεί θρομβώσεις, σημειώνει το Reuters.

    Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε σε προπαραγγελίες εμβολίων από νωρίς πέρυσι, όταν η πανδημία ήταν στο αποκορύφωμά της και έκλεισε συμφωνίες με πολλές εταιρείες.

    Ο κύριος όγκος των εμβολίων της προήλθε από την Pfizer/BioNTech και στην χώρα ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα εμβολιασμού που προχώρησε πολύ γρήγορα, επιτρέποντας την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Το Ισραήλ αγοράζει επίσης εμβόλια από τη Moderna.

    Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι με εξασφαλισμένες προμήθειες και για το 2022, το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον τις 10 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca.

    «Μπορούν σίγουρα να χρησιμοποιηθούν αλλού. Προς το παρόν, προσπαθούμε να βρούμε, μαζί με την εταιρεία, την καλύτερη λύση» είπε.

    «Προσπαθούμε να τα εκτρέψουμε κάπου αλλού» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αξιωματούχοι της AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

    Το 81% των Ισραηλινών άνω των 16 ετών -η ηλικιακή ομάδα που είναι επιλέξιμη για το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech στο Ισραήλ- έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις.

    Περίπου 167.000 από τα 5,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την διοικούμενη από την Χαμάς Γάζα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, με τα εμβόλια να έρχονται από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX και την Κίνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θρομβώσεις μετά από τον εμβολιασμό: Πόσο συχνή είναι αυτή η επιπλοκή και ποια ερωτήματα αναδύονται;

    Εμβόλιο AstraZeneca: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ