• ΥΓΕΙΑ

    Εμβόλιο AstraZeneca: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στη χώρα

    Θεμιστοκλέους

    Ο γ.γρ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού, σε περίπτωση που τα ελεύθερα ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca δεν καλυφθούν από τις ομάδες του πληθυσμού που θα «ανοίξουν» τις επόμενες ημέρες, άφησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα (19/4).

    Όπως ανέφερε, τα ποσοστά μη προσέλευσης (κάποιος που έχει κλεισμένο ραντεβού και δεν προσέρχεται στο εμβολιαστικό κέντρο) παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα, με την προσέλευση  για το εμβόλιο της AstraZeneca να ανέρχεται περίπου στο 93%, τη στιγμή που για τα άλλα δυο εμβόλια (Pfizer και Moderna) διαμορφώνεται στο 97%. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι ακυρώσεις είναι ελαφρώς αυξημένες για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε σχέση με τα άλλα δυο.

    «Αυτό που παρατηρούμε, το οποίο οφείλεται και σε μια διστακτικότητα του κόσμου προς το συγκεκριμένο εμβόλιο, λόγω των ανακοινώσεων και της συζήτησης που έχει γίνει, είναι ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού την στιγμή αυτή αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca, σε σχέση με τις άλλες δυο εταιρείες.

    Δεν είναι ούτε ακυρώσεις, ούτε αλλαγή κυρίως των ραντεβού. Είναι τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και για τον μήνα Απρίλιο και για τον μήνα Μάιο», ανέφερε ο γ.γ. ΠΦΥ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο τροποποίησης του σχεδιασμού, σημείωσε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της εικόνας των ραντεβού μετά το άνοιγμα των τριών μεγάλων κατηγοριών τις επόμενες ημέρες και στην συνέχεια θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Σημειώνεται πως την Παρασκευή (16/4) άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, για τις ηλικίες από 18-59 ετών, ενώ από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα  μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους οι ηλικίες 50-54 ετών.

    «Θα περιμένουμε το άνοιγμα των τριών αυτών πολύ μεγάλων ηλικιακών ομάδων. Έχουμε ανοίξει τα υποκείμενα Β την Παρασκευή, ανοίγουμε την Τετάρτη και το Σάββατο, και αμέσως μετά, αφού δούμε πως θα ολοκληρωθεί η εικόνα των ραντεβού, θα λάβουμε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Αν χρειάζεται να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και με κάποιο τρόπο να δούμε τι θα γίνει με τα διαθέσιμα ραντεβού από την AstraZeneca», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Μικρή η επίδραση από τις αποφάσεις για το Johnson & Johnson

    Πάντως, ο γ.γ. ΠΦΥ κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένεται να επιφέρουν δραστικές αλλαγές στο σχεδιασμό οι αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς οι ποσότητες που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου είναι πολύ μικρές.

    Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας παρέλαβε 33.600 δόσεις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο μέχρι να αποφανθούν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφασίστηκε να μην ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

    «Ήδη ευθύς εξαρχής δεν ανέβηκε η πλατφόρμα, άρα δεν είχαμε κάποιες ματαιώσεις ή αναβολές των ραντεβού. Απλώς έχουμε αναβάλλει τους εμβολιασμούς για αργότερα, με δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν.

    Η επίδραση που έχει στο πρόγραμμα και στην Επιχείρηση «Ελευθερία», σε σχέση με τους εμβολιασμούς είναι πολύ μικρή, γιατί είναι μια πολύ μικρή ποσότητα, όπως πολύ μικρή ποσότητα παραλαμβάνουμε σχεδόν μέχρι τα μέσα Μαΐου.

    Να υπενθυμίσω ότι παραλαμβάνουμε περίπου 45.000 τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και ακολούθως οι παραδόσεις είναι  μικρές, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

    Άρα οποιαδήποτε απόφαση για την Johnson & Johnson δεν επηρεάζει δραματικά το επιχειρησιακό πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο, ενώ οι ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ σχετικά με την ασφάλειά του αναμένονται σήμερα, Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ