• Πολιτική

    Το Ισραήλ αποδοκιμάζει τα τουρκολιβυκά μνημόνια

    • NewsRoom
    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Λίγες ημέρες πριν από την έλευση Νετανιάχου στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, για τον αγωγό EastMed, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε αποδοκιμασία των μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Λιβύης.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

    Η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς -μεταξύ άλλων- αψηφά την παρουσία της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

    Το σχόλιο του Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας.

    Καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

    Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο Νετανιάχου είπε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή, πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη».

    Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ισραέλ Κατς την επιβεβαίωσε: «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία, για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία» σημείωσε σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά.

    «Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ» τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.



    ΣΧΟΛΙΑ