• Πολιτική

    Η Ελλάδα δημιουργεί ασπίδα έναντι της Τουρκίας – Οι υπογραφές της 2ας Ιανουαρίου και η σημασία του Eastmed

    • NewsRoom
    Χάρτης με την πορεία χάραξης του eastmed


    Την όρεξη του Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κόβει η Αθήνα με τις τελευταίες κινήσεις της, που οδηγούν στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed στις 2 Ιανουαρίου.

    Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ φτιάχνουν ασπίδα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα επιταχύνοντας τα ενεργειακά σχέδιά τους. Στις 2 Ιανουαρίου Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης υπογράφουν στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη υλοποίησης του αγωγού EastMed, απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στα memoranda που υπέγραψε προ εβδομάδων ο Ερντογάν με την Λιβύη, θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

    Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα φανερώνει την στήριξη τρίτων χωρών προς την Ελλάδα έναντι των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

    Ο EastMed έχει στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

    O αγωγός έχει μεγάλη σημασία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τις χώρες της Ευρώπης.

    Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com», το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

    Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

    Ταξίδια-αστραπή Δένδια

    Μπαράζ επαφών είχε τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες συναντήθηκε στην Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που μάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης και έχει ταχθεί κατά των συμφωνιών με την Τουρκία.

    «Οι θέσεις του συμπίπτουν με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση.

    Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. «Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

    Επόμενος σταθμός του ήταν η Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Από την Κύπρο αναφέρθηκε στον EastMed λέγοντας πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

    «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» είπε.

    Σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.



    ΣΧΟΛΙΑ