• Πολιτική

    Το «φάλτσο» Ερντογάν για τη Θράκη και η άμεση απάντηση από Μητσοτάκη

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) (Α), κάνουν δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου , Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Μπορεί Ερντογάν και Μητσοτάκης, Τουρκία και Ελλάδα να ήρθαν πιο κοντά στην Αθήνα, και το κλίμα να μην είναι πολεμικό, ωστόσο, ένα «φάλτσο» του Τούρκου προέδρου θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να μην κάνει την «στραβοτιμονιά» μιλώντας για τη Θράκη και κάνοντας λόγο για τουρκική μειονότητα.

    Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην του απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα.
    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη διάρκεια των δηλώσεών του, ανέφερε: «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».

    Μετά την τοποθέτησή του, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου τον λόγο και έσπευσε να απαντήσει στις αναφορές Ερντογάν.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε αρχικά πως: «η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν – και αγωνιζόμαστε να το διασφαλίζουμε στην πράξη – ίσες ευκαιρίες».

    Για να υπογραμμίσει, αμέσως μετά, πως «ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης».

    «Χρέος δικό μας είναι το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και διαβεβαιώνω όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν», σημείωσε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ερντογάν στην Ελλάδα: 8 συμφωνίες και 7 διακηρύξεις υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία
    «Παρών» και ο Πίνατ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (εικόνες & βίντεο)
    Μητσοτάκης: Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά – Ερντογάν: Είμαστε αδέλφια
     



    ΣΧΟΛΙΑ