• Top Stories

    Το deal Θεοχαρόπουλου – Τσίπρα, η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ και οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις

    • NewsRoom


    Στην αποψίλωση του χώρου της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοσιαλδημοκρατίας του Κώστα Σημίτη, στους φιλικά προσκείμενους στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και σε ό,τι έχει απομείνει από την ΔΗΜΑΡ, που εμφανίστηκε δημιουργώντας πολλές προσδοκίες το 2010 και τώρα άγεται και φέρεται από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τις προσωπικές επιδιώξεις του -όπως χαρακτηριστικά λένε πρώην πλέον σύντροφοί του-, ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για να βρει την απάντηση στις εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς.

    Χρησιμοποιώντας αρκετές φορές στην ομιλία του στο Γαλάτσι τον όρο «προοδευτική παράταξη», με όποιος συνειρμούς συνοδεύεται η φράση, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κατακερματισμένη ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος προσχώρησε στο κυβερνών κόμμα μετά την πραξικοπηματική διαγραφή, όπως καταγγέλλεται, 31 στελεχών του κόμματός του, για να μπορέσει να κερδίσει τη ψηφοφορία για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι πρώην πλέον σύντροφοί του μιλούν για μεθόδευση και ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Σόνιας Τσιτήλου, ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς, υποψήφιας βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 και (πρώην πια) στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

    Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν σπεύσει ο κ. Θεοχαρόπουλος στο Γαλάτσι, η κ. Τσιτηλού κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι αντάλλαξε και πάλι το κόμμα με μια δική του θέση σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για προαποφασισμένη από το περασμένο καλοκαίρι σύμπραξη με τον κ. Τσίπρα, για σκόπιμη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ, ενώ συνέκρινε τις ενέργειές του με αυτές που συνέβησαν το 1968 στην επεισοδιακή διάσπαση του ΚΚΕ.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε η κ. Τσιτήλου: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η σύγκληση με τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύεται εδώ και πολύ καιρό. Ξέρω τα πρόσωπα, που, πότε και με ποιούς έγιναν οι συναντήσεις. Η διαγραφή του Θανάση ήταν μεθοδευμένη από τον ίδιο και κάποιους άλλους και ήξεραν ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις. Η διαγραφή από την Γεννηματά ήταν προφανώς ατυχής όπως έγινε, ήταν αντίδραση θυμικού, την καταδίκασα, την καταδικάζω και τώρα. Εγώ δεν είχα ούτε έχω δεσμεύσεις. Και αυτοί όμως στο ΠΑΣΟΚ ήξεραν για τις συζητήσεις του Θανάση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνθηκαν εξαπατημένοι και γιαυτό αντέδρασαν με τον τρόπο που αντέδρασαν. Η απόφαση της διαγραφής οδήγησε σε κομματικούς πατριωτισμούς και από τις δύο πλευρές.

    » Επί του πρακτέου τώρα. Είναι σαφές ότι απόφαση για σύγκληση με τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχική ΚΕ δεν μπορούσε να ληφθεί. Το είχε ομολογήσει και ο ίδιος ο Θανάσης σε συζήτηση που είχαμε τον Ιούλιο του ’18, όταν του εξέφρασα την ανησυχία μου για διάφορα που λέγονταν και γράφονταν. Αυτός είναι ο λόγος που ακολουθήθηκε η τωρινή μεθόδευση.
    Ακούω το επιχείρημα, ότι θα πάτε στο ΣΥΡΙΖΑ για να σώσετε τη ΔΗΜΑΡ. Για ποια ΔΗΜΑΡ μιλάτε σύντροφοι, όταν η μισή είναι στο ΚΙΝΑΛ και η άλλη μισή, όσους δεν διαγράψατε είναι αμφίβολο αν θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ;

    » Πολιτικά μιλώντας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΑΡ να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση μιας κουτσουρεμένης ΚΕ. Χρειάζεται σύμφωνα και με το καταστατικό απόφαση ευρύτερου πανελλαδικού σώματος, απόφαση συνεδρίου. Χρειάζεται συνέδριο για την εκλογή προέδρου, οργάνων και για την νομιμοποίηση της πολιτικής γραμμής».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταιγιστικές εξελίξεις με μπαράζ παραιτήσεων στη ΔΗΜΑΡ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ: Τα 5+1 σημεία της συστράτευσης



    ΣΧΟΛΙΑ