ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα βίντεο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εστιάσει στην επίλυση του Σκοπιανού.
Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Ζόραν Ζεφ για να κλειστεί το ραντεβού στις Πρέσπες.
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας ρωτάει τον Σκοπιανό ομόλογό του αν γνωρίζει που είναι οι Πρέσπες και στη συνέχεια του λέει, στα αγγλικά, ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία.
Στο βίντεο παρουσιάζονται επίσης μονταρισμένα πλάνα από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να τηλεφωνεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, από το κινητό του.
Στη λεζάντα του βίντεο αναφέρονται τα εξής:
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.
Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.
Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Μαχμούντ Αμπάς προκήρυξε τις πρώτες βουλευτικές εκλογές για το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο
- Πιτ Χέγκσεθ: “Πολλές νίκες μπροστά” για τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος
- Οι αγοραστές Bitcoin ETF καταγράφουν ζημιές 8% έως 9% καθώς εξασθενεί η πίστη στα crypto
- Γαλλία: Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026 – Απορρίφθηκαν οι νέες προτάσεις μομφής (upd)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.