• Πολιτική

    Τίτλοι τέλους στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου

    • NewsRoom


    Μετά από 3μιση χρόνια κοινής πορείας όλα δείχνουν ότι η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο βρίσκεται στο τέλος της, μετά τις πρωτοφανείς διαστάσεις που λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η σύγκρουση των δύο κυβερνητικών εταίρων με αφορμή το θέμα των Σκοπίων.

    Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν η αιτία που θα έφερνε σε ανοιχτή σύγκρουση τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Εκτός όπως από τους τριγμούς στην συγκυβέρνηση οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ βγάζουν προς το εξωτερικό μια εικόνα ασυνεννοησίας της χώρας με εντελώς αντιφατικά μηνύματα για τη γεωστρατηγική πολιτική της Αθήνας.

    Επί της ουσίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, καίτοι εκπροσωπούσε την Ελλάδα και την κυβέρνηση στην Αμερική, παρουσίασε στον αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ μία διαφορετική εναλλακτική στρατηγική για τα Βαλκάνια, που «προσπερνά» την συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, για την συμφωνία καθεαυτήν υποστήριξε ότι… είναι νεκρή και πως δε θα «περάσει» ο Ζόραν Ζάεφ τον σκόπελο της συνταγματικής αναθεώρησης.

    Οι δηλώσεις Καμμένου για το plan B για το «Μακεδονικό» έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  που εμφανίζεται ως «όμηρος» του υπουργού Άμυνας. Το κλίμα στο Μαξίμου ποτέ δεν ήταν τόσο βαρύ, όσο ήταν χθες, όταν πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης το «plan B» του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, το οποίο το πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογο του. Είχε προηγηθεί το πρώτο χτύπημα από τον εκπρόσωπο τύπου των ΑΝΕΛ ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηρίξουν μία πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, στην περίπτωση που την καταθέσει η ΝΔ.

    Το Μαξίμου με μία «χλιαρή» ανακοίνωση 33 λέξεων… άδειασε τον υπουργό Άμυνας σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι», ανάφερε χαρακτηριστικά αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την πρόταση του Υπουργού Άμυνας.

    Εκείνο που ενόχλησε ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι το χρονικό διάστημα αλλά και το μέρος που επέλεξε ο Πάνος Καμμένος να μιλήσει για το δικό του σχέδιο, καθώς την συγκεκριμένη στιγμή στα Σκόπια βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και ένας λάθος χειρισμός μπορεί να τινάξει την όποια προσπάθεια στον αέρα. 

    Η οργή των κυβερνητικών στελεχών για τον Πάνο Καμμένο ήταν κάτι παραπάνω εμφανής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι με την στάση του το τελευταίο διάστημα και με τις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που ορίζουν την συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Ο πρώτος που «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο, ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του τονίζοντας ότι η πρόταση του υπουργού Άμυνας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Η μέρα έκλεισε με τις βολές του Προέδρου της Βουλής εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε «έκπληκτος» για την ρητορική που ακολούθησε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας  «είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ίδιου».

    Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κρήτη, σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει στις 14:00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εν κατακλείδι όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος δοκιμάζει τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα, αρχίζοντας να θέτει την πολιτική του επιδίωξη πάνω από την κυβερνητική σταθερότητα. Πολλοί πάντως μετέφρασαν τις δηλώσεις Καμμένου ως απάντηση των όσων είχε πει επίσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι δηλαδή η κυβέρνησή του θα επιβιώσει ανεξαρτήτως αν θα φύγει ή όχι ο Πάνος Καμμένος αλλά και πως το Μακεδονικό θα το λύσει ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκπληκτος ο Βούτσης με τις προτάσεις Καμμένου: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβα στην κυβέρνηση από το «plan B» Καμμένου: Το Μαξίμου αδειάζει τον υπουργό Άμυνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού προτείνει ο Καμμένος να γίνουν νέες αμερικανικές βάσεις – To plan B για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ