• Top Stories

    Πού προτείνει ο Καμμένος να γίνουν νέες αμερικανικές βάσεις – To plan B για το Σκοπιανό

    • NewsRoom


    Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκτός από αυτή της Σούδας, πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη διάρκεια της συνάντησής τους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

    «Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη» είπε ο κ. Καμμένος, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο που ανήρτησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο Τζέιμς Μάτις, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

    Το Plan B Καμμένου για το Σκοπιανό

    Σίγουρος για την αρνητική έκβαση της διαδικασίας επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στον Αμερικανό υφυπουργό Άμυνας Γουές Μίτσελ ότι η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Για νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο συζήτησαν Καμμένος – Μάτις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες



    ΣΧΟΛΙΑ