• Πολιτική

    Brexit: Αυτό είναι το plan b για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Το plan b με τις αλλαγές στο σχέδιο για το Brexit ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, σε δήλωσή της στη Βουλή, μετά την συντριπτική ήττα της στην ψηφοφορία για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα

    Όπως είπε η Τερέζα Μέι, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας καθιστούν σαφές ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης για το Brexit έπρεπε να αλλάξει. «Και αλλάζει», συμπλήρωσε Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, πλην του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Η ίδια, ανέφερε, λυπάται που ο Κόρμπιν δεν πήρε μέρος στις συζητήσεις και ελπίζει ότι θα αλλάξει γνώμη.

    Αποκλείει την παράταση του άρθρου 50

    Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων έχουν προκύψει αρκετά ζητήματα.

    Πρώτον, οι βουλευτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ε.Ε. Χωρίς συμφωνία. Ο σωστός τρόπος για να γίνει το Brexit είναι με συμφωνία. Η εναλλακτική θα ήταν η ανάκληση του άρθρου 50, κάτι που θα σήμαινε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να επεκταθεί το άρθρο 50. Αλλά αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι θα υπάρχει συμφωνία, μόνον ότι θα παρατεινόταν ο χρόνος απόφασης. Και η ΕΕ δεν θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να δώσει χρόνο στη Βρετανία, γεγονός που σημαίνει ακύρωση του Brexit.

    Ζητά από τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το backstop

    Κατά τη δήλωσή της, η Μέι κάλεσε τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν με το σύνορο με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, διευκρινίζοντας ότι σε άλλες εκκρεμότητες θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος.

    Στο ζήτημα του backstop, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θέλει τη θέση των βουλευτών στο τι ζητούν. Με αυτή τη θέση θα απευθυνθεί στις Βρυξέλλες.

    Πετά το «μπαλάκι» στους βουλευτές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ

    Παράλληλα, η Τερέζα Μέι ζητά από τους βουλευτές να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το πώς θέλουν να δουν τη μελλοντική εμπορική συνθήκη ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν λάβει τις κατάλληλες συμβουλές.

    Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Brexit θα ενημερώνει τις κατάλληλες επιτροπές, κεκλεισμένων των θυρών, για να μην υπονομεύουν στη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

    Ζήτησε να καταργηθεί το ποσό των 65 λιρών για τις αιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών

    Την ίδια ώρα, η Μέι διαφώνησε με το ποσό των 65 λιρών που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες της ΕΕ, που υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή στη Βρετανία, μετά το Brexit.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδεχθεί τροπολογία που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά το Brexit, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

    Όσον αφορά στους υπηκόους της ΕΕ, η Τερέζα Μέι προανήγγειλε παραίτηση της κυβέρνησης από το οικονομικό βάρος των 65 λιρών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν να παίρνουν τα μέτρα τους για «Brexit χωρίς συμφωνία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει στη Βουλή το «plan B» η Τερέζα Μέι



    ΣΧΟΛΙΑ