• Πολιτική

    The Times: Ο Ερντογάν θα ζητήσει εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσει σήμερα τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , αναμένεται να ζητήσει επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να σταματήσει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα στους βρετανικούς «Times».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται υπό πίεση για να διασώσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με την οποία η Άγκυρα κρατά περίπου 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός των συνόρων των, αλλά διστάζουν να ενδώσουν σε αυτό που οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως εκβιασμό.

    Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί επίσης να ζητήσει χαλάρωση στους περιορισμούς όσον αφορά στις θεωρήσεις εισόδου και να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα.

    Ο Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στις 19:00 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Φον ντερ Λάιεν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση

    Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

    «Η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν.

    Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

    Μιλώντας για τη συνάντηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

    Επί τάπητος θα τεθούν «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.



    ΣΧΟΛΙΑ