• Πολιτική

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν για ανατολική Μεσόγειο και Αγία Σοφία

    • NewsRoom


    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

    Πρόκειται για την πρώτη απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί στις 7 Μαΐου 2020, η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Επί τάπητος, τότε, είχαν τεθεί όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημνίας του κορονοϊού.

    Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε για την επικοινωνία πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής».

    Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

    Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.



    ΣΧΟΛΙΑ