• First Top Stories

    Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Σκληρές απαντήσεις στην κυβέρνηση ετοιμάζει η ΝΔ μετά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει το νόμο Κατρούγκαλου με το «νόμο Πινοσέτ», του δικτάτορα που κυβέρνησε τη Χιλή από το 1973 έως το 1990.

    Η Πειραιώς «θυμίζει» στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ καταψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ «γαλάζια» στελέχη σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε εν τη ρύμη του λόγου του του το βασικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, όταν είπε ότι οι συνταξιούχοι άνω των 70 δεν θα μακροημερεύσουν, άρα το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων δεν θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις.

    Η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους και τονίζει ότι η κυβερνητική ομάδα έχει απύθμενο θράσος να εγκαλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει πετσοκόψει τις συντάξεις 21 φορές.

    Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς ετοιμάζουν πυρετωδώς την πρόταση αντικατάστασης του «νόμου Κατρούγκαλου» που θα παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης «προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χωρίς να ανατρέπει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σημερινού, θα εγγυάται 100% τις συντάξεις ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μέλλον». Ειδικά, για τους σημερινούς συνταξιούχους θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση τα προσεχή χρόνια, ενώ για τους σημερινούς εργαζομένους ότι θα πάρουν σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο περιορίζει τους μισθούς και αποτρέπει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Οι τρεις πυλώνες

    Το νέο Ασφαλιστικό που προτείνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως παρουσιάζεται από το Πρώτο Θέμα, βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

    1. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
    2. Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Και εισάγεται αυτή τη ρύθμιση ακριβώς για να μην διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξει αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.
    3. Τέλος, προαιρετικά κάποιος θα μπορεί να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ήδη σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.

    Από τη ΝΔ σημειώνουν ότι αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πολλές δημοκρατικές χώρες, εδώ και χρόνια: από την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Νέο ασφαλιστικό σύστημα, φόρος 9% για εισοδήματα έως 10.000

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλχημείες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Περιόρισε στο μισό τους δικαιούχους σε νομοθετημένο μέτρο και το παρουσίασε ως νέα παροχή



    ΣΧΟΛΙΑ