• Top Stories

    Τι θα κάνει ο Κυριάκος και πώς θα χειριστεί την κυβερνητική κρίση 


    Όπως γράφαμε πρόσφατα, η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον ερχόμενο Απρίλιο θυμίζει κάτι από προεκλογική περίοδο, με την επιθετική ρητορική του προέδρου της ΝΔ κατά της κυβέρνησης να σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της κατάστασης εκλογικής ετοιμότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες εξελίξεις και η ξαφνική κυβερνητική κρίση με αφορμή τα περί «Μακεδονίας» του Γ. Μουζάλα δικαιώνουν την τακτική αυτή.

    Με το ενδεχόμενο της διάλυσης της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να «κερδίζει πόντους» (ακόμα και αν η κυβέρνηση ξεπεράσει αυτήν την κρίση, το πλήγμα στη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο δύσκολα θα επουλωθεί), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του: καλύτερα πρόωρες εκλογές, με όλα τα δεινά που μπορεί να επιφέρει στη χώρα μία ακόμα εκλογική διαδικασία, παρά τα δεινά που θα συνεχίσει να υφίσταται η χώρα όσο στην εξουσία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν άλλο σύμμαχο στη Βουλή (η Ένωση Κεντρώων παίρνει σαφείς αποστάσεις, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν το συζητούν, τουλάχιστον επί της παρούσης), αν τα «σπάσει» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τότε οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες.

    Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στην υπόθεση Μουζάλα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε αρχικά ασυνήθιστα διστακτική, με την πρώτη ανακοίνωση της Συγγρού για το θέμα, το βράδυ της Τρίτης, να καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να σκεφτεί «ακόμα και το ενδεχόμενο» να παραιτηθεί. Ωστόσο, πλέον η θέση της ΝΔ, που εξέφρασε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί. Η αρχική «επιείκεια» της ΝΔ πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γ. Μουζάλας, μολονότι μπορεί να του καταλογίσει κανείς πολλά λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, δεν παύει να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς (αν όχι ο πλέον σοβαρός) υπουργούς της κυβέρνησης -σίγουρα πολύ ικανότερος από την προκάτοχό του!- που μάλιστα συμμετείχε και στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε το θέμα, η ΝΔ δεν μπορούσε παρά να σκληρύνει τη στάση της.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει πως η στάση της ΝΔ ως προς το θέμα Μουζάλα δεν υποκινείται από ακροδεξιά αντανακλαστικά, και παράλληλα να στείλει στο εσωτερικό του κόμματος το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί ο ίδιος ακροδεξιές αντιδράσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για οποιοδήποτε ζήτημα. Αυτό το «μήνυμα» το έστειλε με την άμεση απομάκρυνση από τη ΝΔ του άλλοτε συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, μετά την ακραία ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου μιλούσε ανοιχτά για εκτέλεση του Γ. Μουζάλα στο Γουδί, παραπέμποντας στη «Δίκη των Έξι», μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Πλέον, αυτό που περιμένουν να δουν στη ΝΔ είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας: Θα στηρίξει μέχρι τέλους τον υπουργό του, ρισκάροντας την κατάρρευση της κυβέρνησής του; Ή θα υποκύψει στις πιέσεις του Πάνου Καμμένου και θα αναγκαστεί να αποπέμψει τον Γ. Μουζάλα, μία απόφαση που θα προκαλούσε όχι απλά αντιδράσεις, αλλά πραγματικό… σεισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Σε κάθε περίπτωση, στη Συγγρού θεωρούν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μακροπρόθεσμα θα βγει κερδισμένο…



    ΣΧΟΛΙΑ