• Πολιτική

    Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων – Οι απόψεις των ειδικών και οι σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Οι σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

    Επιφυλακτική ως προς το τι θα γίνει από τις 7 Ιανουαρίου και μετά εμφανίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

    Δείκτης των εξελίξεων θα αποτελέσει η επιδημιολογική εικόνα αυτής της εβδομάδας, ενώ βαρύνοντα ρόλο παίζει και η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών από τις 20 Ιανουαρίου, όπως εξήγησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Ενδεικτική του κλίματος είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επανειλημμένα τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων από τις 8 Ιανουαρίου.

    Όλα θα αποφασιστούν στην συνάντηση που θα έχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως είπε ο κ. Πέτσας: «Εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων».

    Τι λένε οι επιστήμονες

    Από την πλευρά τους οι επιστήμονες που αναμένεται να εισηγηθούν τις προτάσεις τους στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ημερομηνία που θα ήταν πιο κατάλληλη για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

    Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε χθες θετικός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία μετά τις γιορτές. Ο κ. Γώγος είπε πως πιστεύει ότι «θα μπορούσαμε να δούμε θετικά το άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών στις αρχές του μήνα, όπως είχαμε προγραμματίσει στις 8 του μηνός, και σιγά-σιγά να δούμε και τα υπόλοιπα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας».

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε πως με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρξει μείωση μέτρων. «Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» είπε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

    Από την πλευρά του πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, είπε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

    «Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

    «Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν» διευκρίνισε ο κ. Τσακρής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αντίστροφη μέτρηση για τον γενικό εμβολιασμό-Φθάνει στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων του εμβολίου της Pfizer

    Θεσπιές Βοιωτίας: Παρατείνεται το αυστηρό lockdown έως τις 31 Δεκεμβρίου

    ΕΟΔΥ: 30 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στα 2.922  rapid test σε 23 περιοχές της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ